България може да има проблеми с плащането на газа, твърди руска медия


България може да има проблеми с плащането на газа, твърди руска медия
Снимка: Getty Images

2402

България е сред страните, които може да имат проблеми с плащанията на природен газ. Това пише руският вестник „Ведомости“, като изрично подчертава, че от "Газпром" няма официална информация за такова нещо.

Повечето европейски потребители на „Газпром“ имат високи кредитни рейтинги, но в Южна Европа има страни, които могат да забавят платежите за природен газ, петрол и петролни продукти или не плащат изцяло. Това се казва в раздел „Рискове“ на проспекта за еврооблигации на „Газпром“. Става дума за България, Сърбия, Гърция и Македония, чийто кредитен рейтинг е бил понижен, уточнява се в документа.

В проспекта на руския газов монополист за еврооблигациите за 2013 година такива рискове не са посочени, пише БГНЕС. Задача на всяка компания е да включи в проспекта за облигациите максимално количество рискове, обясни анализаторът на „Антон“ Яков Яковлев.

През 2015 г. „Газпром“ е доставил в Европа 158,56 милиарда куб. метра газ. От тях 5,8 милиарда куб. метра - в Гърция, България, Сърбия и Македония. Средната цена на руския газ в Европа за първите девет месеца на 2015 г. е била 252,1 долара за 1000 куб. метър. Т.е. приходите от продажбите в тези страни възлизат на около 1,5 милиарда долара.

До момента „Газпром“ не е съобщавала за задържане на плащанията за газ, петрол или петролни продукти от България и Гърция. Но гръцката ДЕПА иска да промени ценовата формула на руския газ, като я обвърже със спотовите цени в европейските хъбове, а не както е досега – цената е обвързана с тази на петролните продукти, съобщава „Катимерини“. С оглед на ниските цени на петрола тази формула е изгодна за Гърция, но в дългосрочна перспектива цените на „Газпром“ са неконкурентоспособни спрямо спота, посочва изданието.

Подробности за ситуациите с газа в Гърция и Сърбия прочетете в Actualno.com.

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81667
  • GBP
    1
    2.27939
  • JPY
    100
    1.17503
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички