България ще плати 550 млн. евро заради спирането на АЕЦ "Белене"


България ще плати 550 млн. евро заради спирането на АЕЦ "Белене"
Снимка: БГНЕС

4887

Руската компания „Атомстройекспорт” ще получи от България милиони компенсация заради спирането на проекта АЕЦ "Белене". Това става ясно от решението на арбитражния съд при Международната търговска палата в Женева. По думите на премиера Бойко Борисов общата сума ще бъде 550 млн. евро. В официалното съобщение на "Росатом" пък се посочват 620 млн. евро.

"Националната електрическа компания ще трябва да плати 550 млн. евро по арбитражното дело за спирането на „Белене”, но в замяна ще получи оборудване на тази стойност", обясни пред журналисти премиерът Бойко Борисов.

„Най-големите ми опасения и страхове ни се разминаха”, призна той като посочи, че на практика нашата страна ще купи това, което по-рано е поръчано, предаде bTV.

Премиерът допълни, че е възложил на енергийния министър Теменужка Петкова и на НЕК да влязат в контакт с руската компания и след консултации с еврокомисията да стигнат до решение какво да се прави с окомплектования реактор – дали да се изгражда у нас, или да бъде продаден на трета страна.

Борисов каза още, че е доволен от обективността на арбитража и се е опасявал от по-тежки санкции.

Предявеният от руснаците иск беше за над 1 млрд. евро, българската страна има насрещен иск за 110 млн. евро.

През септември 2012 г. компанията "Атомстройекспорт" - дъщерно дружество на "Росатом", което се занимава със строителството на ядрени централи по руски дизайн в чужбина, заведе арбитражно дело срещу българската НЕК за спирането на строителството на АЕЦ "Белене". Решението за спиране на изграждането на втората българска ядрена централа беше взето в края на март 2012 г. от първото правителство на премиера Бойко Борисов с мотив, че липсват пари.

Сагата АЕЦ "Белене" продължава повече от четвърт век. Тя започва още в края на комунистическата ера, но строителството на ядрената станция е спряно след началото на промените през 1989-1990 г. В началото на новото хилядолетие се взема решение за рестартиране на проекта. Търгът е спечелен от "Атомстройекспорт", която предлага изграждането на два блока ВВЕР-1000 при базова цена за двата малко под 4 милиарда евро.

Проектът започва да буксува през 2009 г. Българската страна поставя все нови и нови условия на руската компания - свързани както с техническата, така и с финансовата страна на проекта, включително намирането на нов чуждестранен инвеститор след оттеглянето на германската Ер Ве Е през есента на 2009 г. Развръзката настъпва през март 2012 г., когато България прекратява строителството, след което "Атомстройекспорт" завежда дело в Международния арбитраж.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички