Частните енергийни компании и организации създадоха национална камара


Частните енергийни компании и организации създадоха национална камара
Снимка:

3057

Най-големите инвеститори в енергийния сектор на България – Българската фотоволтаична асоциация, Българска ветроенергийна асоциация, Асоциация Хидроенергия, EVN България, ЕЙ И ЕС България, Енерго Про, Контур Глобал и ЧЕЗ България създадоха сдружение, което да представлява интересите на производителите и разпространителите на енергия.

Новата организация, наречена Национална енергийна камара, ще работи за внедряване, развитие и утвърждаване на добрите бизнес практики и политики за разработване и осъществяване на енергийни проекти при ясни, обективни и прозрачни критерии; модернизация на българския електроенергиен сектор и въвеждане на нови технологии и смарт-системи; устойчиво развитие на либерализиран електроенергиен пазар при ясни, прозрачни и предвидими правила; създаване на устойчива среда за диалог и сътрудничество между работодателите и публичните институции в национален и световен мащаб, подпомагане провеждането на държавната политика в областта на енергетиката; съдействие и обмен на информация с държавните органи, институции и ведомства, органите на местното самоуправление и местната администрация с оглед осъществяване на отраслов диалог и представителство по смисъла на чл. 7 от Закона за енергетиката, представителство при тристранното сътрудничество по смисъла на Кодекса на труда, при покриване на законовите критерии за представителност на сдружението.

Ръководството на камарата ще се осъществява от Общото събрание и Управителния съвет. В Общото събрание участват всички членове на сдружението, като всеки член има право на един глас. Управителният съвет се състои от осем членове, избрани от Общото събрание за четири години. Съветът се ръководи от двама председатели с мандат три години. За първи председатели на Националната енергийна камара бяха избрани Робърт Дик, председател на Управителния съвет на EVN България и Оливие Маркет, изпълнителен директор на ЕЙ И ЕС България.

Точно Маркет съобщи, че дългосрочният договор на ЕЙ И ЕС за изкупуване на енергия е напълно съвместим с либерализацията на енергийния пазар.

Осигуряването на финансов ресурс за покриване на задълженията на БЕХ към ЕЙ И ЕС ще изиграе ролята на така нужната финансова инжекция за изпълнение на инвестиционната програма на Мини Марица Изток, защото плащанията към мините ще бъдат изплатени наведнъж, веднага щом НЕК се издължи изцяло на ЕЙ И ЕС, каза още той. Сред основните предизвикателства пред страната ни Маркет посочи развитието на енергийния обмен, подобряването на стабилността и модернизирането на електропреносната мрежа, развитието на производството на енергия от възобновяеми източници и осигуряване на конкурентоспособност на енергийната индустрия.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички