За пълна либерализация на енергийния пазар трябва да се уточни що е то "уязвим потребител"


За пълна либерализация на енергийния пазар трябва да се уточни що е то "уязвим потребител"
Снимка:

5376

Българският енергиен холдинг увеличи капитала на Българската независима енергийна борса, за да бъде закупена платформа за търговия с дългосрочни договори. Тя ще заработи от месец юли тази година, а от началото на 2017-та година ще функционира и платформа за търговия в рамките на деня. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на годишната конференция „Либерализация на енергийния пазар и новите тенденции в сектора“.

Като задължително условие в процеса по либерализация на енергийния пазар в страната Петкова определи създаването на Българската независима енергийна борса, която от началото на тази година работи с реални сделки. Броят на регистрираните участници на борсовия пазар е 32-ма, като 95% от тях, са ежедневно активни. Сертифицираните лица, имащи право да оперират с електронната система за борсова търговия, надхвърли 100. Средно на ден на борсата у нас се търгуват около 7500 MWh, а цените не се различават от тези на регионалните борси. Енергийният министър съобщи още, че предстои възлагането на анализ за създаване на сегмент за търговия с природен газ в рамките на БНЕБ.

Теменужка Петкова подчерта, че скоро НЕК вече няма да е "единствен купувач" в регулирания пазар. Подробности бяха дадени от Тони Томпсън, постоянен представител на Световната банка за България. Той съобщи, че все още не са финализирани анализите, поръчани от енергийното министерство и БЕХ, но има три аспекта, които са ясни. Първият от тях е, че за да се премине към конкурентен пазар, държавните централи трябва да продават "ден напред" всички произведени количества на трите платформи на енергийната борса, двустранни договори и пазар в рамките на деня. Този процес може да почне още от втората половина на 2016 г. Втората стъпка е преминаване от модела „единствен купувач“ за дългосрочните договори към модел с „договори за разлики“. Г-н Томпсън каза, че такива модели за дофинансиране на ВЕИ в условия на либерализиран пазар са познати от Великобритания и Финландия, а в Полша се използват за покриване на разликите по съществувалите по-рано дългосрочни договори с въглищни централи. Третият ясен аспект от препоръките на Световната банка е свързан с дерегулацията на пазара за крайните потребители. На първо място, те трябва да бъдат насърчени да ползват по-малко електроенергия за отопление, а на второ място – ценовата дерегулация за тях да е последната стъпка от либерализацията в пазара. Според Тони Томпсън, този процес може да отнеме 3-5 години.

Най-отговорното предизвикателство за нас в процеса по преминаване към пълна либерализация на пазара у нас е защитата на уязвимите потребители“, подчерта Теменужка Петкова с оглед тезата на Томпсън за дерегулацията на пазара. Работим заедно с експертите от Европейската комисия и колегите от Министерството на труда и социалната политика за точно дефиниране на понятието "уязвим потребител"; за разработване на критерии и защита на българските домакинства.

По думите на министър Петкова преди да започне преминаването към пълна либерализация на енергийния пазар в България, преди всичко е било необходимо финансовото стабилизиране на отрасъла чрез прилагането на непопулярни мерки. „Една година след законодателните промени виждаме резултатите - миналата година тарифният дефицит на Националната електрическа компания бе 586 млн. лв., а днес е 221 млн. лв. За първи път НЕК реализира положителен резултат от регулаторната си дейност. Създаването на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ бе друга мярка за преодоляване на финансовия дефицит в системата. В него се събират по 5% от приходите на производителите на електроенергия, както и приходите от емисии. От месец август до края на 2015-та година във Фонда бяха събрани 183 млн. лв., а от началото на тази година сумата е близо 60 млн. Сега трябва да запазим динамиката на реформите в енергийната система“, категорична бе Петкова.

„След като Световна банка предостави окончателния си доклад за модел за либерализация у нас, ще се проведе обществено обсъждане с всички заинтересовани страни. Пълната либерализация на българския енергиен пазар е голямо предизвикателство, но всички сме наясно с ползите от него – реални пазарни цени на електроенергията, конкуренция и прозрачност във функционирането на пазара“, подчерта Петкова.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички