ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" подадоха заявления до КЕВР за нови цени на тока


ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" подадоха заявления до КЕВР за нови цени на тока
Снимка: Getty Images/Guliver

5492

Трите електроразпределителни дружества у нас - ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про", обявиха, че ще подадат заявления до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за промяна на цените на тока.

На сайта на ЧЕЗ са публикувани две съобщения, съответно от "ЧЕЗ Електро България" и "ЧЕЗ Разпределение България". Заявлението ще бъде подадено до 31 март, а планираната промяна е за периода след 1 юли 2018 г.

В съобщенията не се посочва точно в каква посока ще бъде промяната. Подаването на заявления за утвърждаване на цените обаче е рутинна процедура, която се извършва периодично.

"Предложението на „ЧЕЗ Електро България“ АД ще се базира на принципите, следвани от Дружеството при всяко едно от своите ценови заявления, а именно: покриване на присъщите разходи за осъществяване на лицензиoнната дейност, съгласно чл. 31, т. 2 от Закона за енергетиката, чрез определяне на обоснована надценка за дейността, елиминиране на кръстосаното субсидиране между отделните сегменти на регулирания пазар и изпълнение на вменените законови задължения на крайния снабдител. В заявените от Дружеството необходими приходи в размер на 581 млн. лв. ще бъде отразен пълния размер на разходите за балансиране на клиентите на „ЧЕЗ Електро България“ АД, в качеството му на координатор на специална балансираща група.

Окончателните цени на услугата „обществено снабдяване с електрическа енергия” ще бъдат одобрени от Комисията за енергийно и водно регулиране и ще зависят от наложения пазарен модел, включително разпоредбите на Наредба за регулиране на цените на електрическата енергия, както и от цената на обществения доставчик за покупка на електрическа енергия", се посочва в съобщението на ЧЕЗ.

Малко по-късно подобно изпратиха до медиите и от ЕВН.

"В съответствие с нормативната уредба дружествата от групата на EVN България – “Електроразпределение Юг“, „EVN България Електроснабдяване“ и „EVN България Топлофикация“ ще внесат в КЕВР до края на месец март 2018 г. заявленията си за утвърждаване на нови цени на мрежови услуги, електрическа и топлинна енергия, които да са в сила от 01.07.2018 г. Заявленията ще се базират на Наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия на КЕВР.

Както и досега, заявленията за нови цени ще следват основните принципи за сигурност на снабдяване, качество на обслужването, адекватна възвращаемост и покриване на оперативни разходи. Заявленията ще отразяват и наложените задължения на операторите на разпределителни мрежи по отношение на либерализирания пазар на електроенергия в България", заявяват от компанията.

От "Енерго-Про" също съобщиха за заявлението: "На основание чл. 36а, ал. 1 от Закона за енергетиката (ЗЕ) и чл. 46 от Наредба № 1 от 14.03.2017 г. за регулиране на цените на електрическата енергия, „Електроразпределение Север” АД уведомява своите клиенти, че възнамерява да подадe заявлениe до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за утвърждаване на нови цени за услугите достъп и пренос на електрическа енергия през електроразпределителната мрежа от 01.07.2018 г.

В заявлението си за утвърждаване на цени, дружеството ще предложи на КЕВР, съгласно чл. 31, т. 2 от ЗЕ, да признае икономически обоснованите разходи за осъществяване на лицензионната дейност и предоставяне на качествена услуга на своите клиенти. Предложението на „Електроразпределение Север” АД предвижда годишна инвестиционна програма за следващия тригодишен регулаторен период в размер на 45 000 хил. лева, както и коригиране размера на технологичните разходи и нормата на възвръщаемост до актуалните им нива."

Междувременно облаците около сделката за продажбата на ЧЕЗ се сгъстяват. Депутати от БСП заявиха, че Българската банка за развитие (ББР) участва в продажбата. Социалистите твърдят, че разполагат със сигурна информация.

Според "Лидове новини", вестникът, който е собственост на чешкия премиер Андрей Бабиш, ББР ще се погрижи за рефинансирането на вече съществуващ заем към българското подразделение на ЧЕЗ от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Става въпрос за кредит от 116 млн. евро, взет през 2016 година. Целта на заема е финансирането на инвестиционната програма на ЧЕЗ Разпределение България, както и изкупуването на енергийни съоръжения, част от електроразпределителната мрежа, и управлението на оборотния капитал на дружеството.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички