Добрев: В сделката за ЧЕЗ ще участват офшорни фирми


Добрев: В сделката за ЧЕЗ ще участват офшорни фирми
Снимка: БГНЕС

2361

Това, което знаем на този етап, е, че фирма на госпожа Гинка Върбакова стои зад сделката с ЧЕЗ. Ние имаме информация, че в сделката по един или по друг начин ще участват офшорни фирми. Това стана ясно от думите на председателя на енергийната комисия в Народното събрание Делян Добрев в ефира на БНТ.

Припомняме, че вчера (27 февруари) на извънреден брифинг в парламента премиерът Бойко Борисов също коментира темата с финансирането на покупката на "ЧЕЗ България". Министър-председателят каза още, че "вижда руско-грузински офшорки, руски банки, български, и то от тези, които са имали проблеми". Той добави, че въпросните банки са изпратили "писма за намерения, хвърчащи листа", които не означавали абсолютно нищо.

Замесеното име е на грузинския бизнесмен Паата Зурабиевич Гамгонеишвили, който беше собственик на мол "Парадайс" и е член на борда на директорите на фирма "Булреал" АД, собственик на стоков базар "Илиянци". Неговото име беше посочено от чешката медия "Лидове новини", която е собственост на чешкия премиер Андрей Бабиш. Името на Гамгонеишвили се появи и в Paradise Papers.

Госпожа Върбакова на този етап е заявила, че ще е 100% краен собственик на компанията. Надявам се това да бъде уточнено, поясни Добрев.

Вчера (27 февруари) премиерът Борисов каза, че ситуацията от преди 3-4 дни напомня някакси събитията от февруари 2013 година. Искаме да се уверим, че няма да се повторят тези събития, добави той.

Три банки са изпратили писма - в единия случай става въпрос са писмо за намерение, в другия случай става въпрос за писмо за комфорт и третото писмо е подобно - ако компанията отговоря на условията на банката, банката ще финансира.​ Въпросът е доколко тези писма са ангажиращи, в този си вид не са, коментира още и Добрев получените документи от страна на потенциални банки в сделката. Припомняме, че замесените имена са тези на "Уникредит Булбанк" и Първа инвестиционна банка (ПИБ), но от ПИБ категорично отрекоха такова нещо, а от "Уникредит Булбанк" лаконично посочиха, че не коментират.

Не съм сигурен, че това може да се установи по време на комисиите за контрол на службите и енергетика. Официалната информация, която имаме, е, че зад купувача стои Гинка Върбакова. Въпросът е дали г-жа Върбакова ще осигури акционерния капитал и банковите кредити, или ще работи с други компании, каза още Делян Добрев.

Той обясни, че в момента се прави анализ на законодателството и правомощията на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) по отношение на одобрение или неодобрение на такъв тип сделка. Днес и утре ще е предмет на разговори дали законодателството да се допълни в тази посока. Става въпрос дали купувачът в случая има капацитет да управлява едно такова дружество, уточни депутатът.

Моето мнение е, че държавата не трябва да притежава 34% от ЕРП-та, отбеляза председателят на енергийната комисия.

Добрев каза, че отношенията с "Атака" са изгладени. Бяха грешно изтълкувани моите думи. Хипотетичната ситуация, която разиграх, нямаше нищо общо с коалиционни отношения, поясни депутатът от ГЕРБ, визирайки сметката си как "Воля" може да смени "Атака" като опора на управлението на Борисов.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички