Депутат от БСП не вижда връзка между "Газпром" и поскъпването на газа


Депутат от БСП не вижда връзка между "Газпром" и поскъпването на газа
Снимка: БГНЕС

2307

По време на вчерашните разговори между ГЕРБ и БСП е станало дума за цената на природния газ. Това стана ясно от думите на депутата от БСП Валери Жаблянов, според когото "Газпром" няма нищо общо със сегашното поскъпване от почти 30%.

Поискахме преизчисляване на границата на т.нар. енергийна бедност заради по-скъпия газ, уточни той. И призна, че двете най-големи партии не са говорили защо се е стигнало до вдигането на цената. Най-изненадващо Жаблянов обяви, че „му се струва”, че „Газпром” няма отношение към поскъпването и това било заради „предизборно задържане” на цената. Припомняме, че ЕК завърши разследването си за монополно положение на руския енергиен гигант на пазара в Централна и Източна Европа и заради уличаващи данни „Газпром” предложи да има предоговаряне на цените, включително за България, като изкара на масата предложение да обещае да няма претенции към България за „Южен поток”. Срокът за вземане на отношение по предложението е седем седмици, като вече тече петата. Освен България, засегнати от действията на "Газпром" са Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия.

Жаблянов заяви и, че не е имало разговори относно уседналостта като условие за гласуване на избори. Това са разговори между коалиционни партньори, обясни той защо БСП и ГЕРБ не са си говорили по темата, след като обявиха, че са говорили за националната сигурност. ДОСТ беше създадена с помощта на турската държава и ако някой възприема това за нормално, не смятам, че е искрен, каза Жаблянов. Попитан може ли да се забрани само на българските граждани в Турция да гласуват, депутатът отговори: „Е как ще се забрани?” Той обясни, че в оттегления проект за промяна на Закона за българското гражданство видял текстовете да не се ползва религията за политически цели, но без да засяга обширно темата с уседналостта.

Не може да има такова предложение, без да има коалиционни разговори. Струва ми се, че има едно неразбиране какво представлява парламентът в парламентарната република – няма как в парламентарна република Народното събрание да е опозиция на правителството. Така Жаблянов коментира предложението на Бойко Борисов към Корнелия Нинова да стане председател на парламента.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички