Депутатите ще проверяват и случая с рудник "Бабино"


Депутатите ще проверяват и случая с рудник "Бабино"
Снимка: БГНЕС

2201

Временна анкетна комисия в парламента ще проверява данни, факти и обстоятелства около концесията за добив на въглища от бобовдолската мина "Бабино" от 2005 г. до септември 2016 г.. Председател на комисията ще бъде Делян Добрев (ГЕРБ), а негови заместници - Жельо Бойчев (БСП) и Николай Александров ("Атака"). Комисията се състои от 20 депутати от всички групи, определени на пропорционален принцип.

От ГЕРБ заявиха преди дни, че само от прехвърлянето на концесията са спечелени 35 млн. лв., като намекнаха, че към това е съпричастен Румен Овчаров, който беше министър на енергетиката през 2005 г., а негов заместник бе сегашният председател на БСП Корнелия Нинова.

"Дали е наем или концесия, няма значение, важното е, че 35 млн. евро са отишли в нечии ръце, без държавата по никакъв начин да бъде облагодетелствана от това", каза на дебатите депутатът от ГЕРБ Александър Ненков. "Не можем сега да кажем хайде да оставим миналото настрана, за АЕЦ "Белене" 3 млрд. настрана, 35 млн. евро за мини "Бобов дол" настрана, няма как", каза Ненков.

Жельо Бойчев отговори на управляващите, че от БСП искат всички факти, данни и обстоятелства относно този случай да се сложат на масата и да излязат наяве. Според него през последните дни има лека спекулация, без да се разглежда целият случай, като в интерес на българските граждани е да излезе истината.

По-рано днес бе решено временна комисия да разгледа и данните за наличието на картел на горивата.

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички