Дянков: Стрес тестовете показаха, че бързо трябва да вървим към европейски надзор


Дянков: Стрес тестовете показаха, че бързо трябва да вървим към европейски надзор
Снимка: БГНЕС

2438

В България много се клатим между Изтока и Запада. И Изтока, и Запада ни трябват – от изток идва голяма част от туристическия ни поток. Клатим се особено много по енергийни теми – за АЕЦ „Белене” мнението ми е, че трябва да сложим точка и да кажем, че това беше. Ползването на електроенергия в България, както и в Европа, намялява – този корупционен проект не ни трябва. Същото важи и за Бургас-Александруполис – точка. Може да е полезно за България изграждането на газов хъб – от икономическа гледна точка. Такъв анализ направи бившият вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков за сегашната политика на България. Припомняме, че само преди половин седмица премиерът Бойко Борисов сериозно намекна за почване на строеж на АЕЦ „Белене”.

Имаме политика за инфраструктура, транспорт, но трябва да се зададе въпросът къде са хората, които да се възползват. Виждам, че през последните два-три месеца правителството работи много по-активно за Северна България – нещо, което не се случваше 25 години, каза Дянков пред Нова телевизия.

Относно банковите стрес тестове Симеон Дянков посочи, че е интересно, че двете банки с препоръки (бел. ред. – Първа инвестиционна банка и Инвестбанк) са с българска собствнеост. Според Дянков предишното управление на БНБ било „в по-дружески отношения” с банките с българска собственост. Изводът от тези стрес тестове е един – да вървим много по-бързо към европейския банков надзор, категоричен е бившият вицепремиер. Той добави, че ако този надзор вече го имаше в България, нямаше да се случи КТБ. Може да имаме този надзор преди държавата да влезе в еврозоната, подчерта бившият вицепремиер.

Той е убеден, че нямаше да има нужда от сериозни препоръки към ПИБ и Инвестбанк, ако имаше европейски банков надзор в България. Ако влезем в еврозоната, няма да имаме нужда и от резерва си за „уравновесяване на еврото” – около 24-25 млрд. лева, посочи бившият вицепремиер.

Какво още коментира Дянков прочетете в Actualno.com.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички