Добрев видя в решението за АЕЦ "Белене" само ползи за България


Добрев видя в решението за АЕЦ "Белене" само ползи за България
Снимка: БГНЕС

2225

Знаете, че искът беше за 1.2 млн.евро, в който се включваха претенции от руска страна за неустойки, пропуснати ползи и т.н. - всъщност, решението на съда е изцяло в посока на това, което ние предлагаме още от 2012 г., когато изтече споразумението за АЕЦ „Белене”. Това заяви пред медиите в НС депутатът от ГЕРБ и бивш министър на икономиката Делян Добрев по повод решението да се платят 550 млн. евро от Националната електрическа компания (НЕК) на “Атомстройекспорт” по арбитражното дело за спирането на „Белене”. В замяна ще получим оборудване на тази стойност.

В тази сума влизат единствено неплатените фактури, защото НЕК след 2010 г. не се е разплащала плюс изработеното оборудване- нищо повече, обясни депутатът.

По думите му това е предложението на българската страна, което арбитражния съд е потвърдил. "Решението е изцяло в наша полза, защото не уважава претенциите на руската страна", посочи Добрев.

"Националната електрическа компания ще трябва да плати 550 млн. евро по арбитражното дело за спирането на „Белене”, но в замяна ще получи оборудване на тази стойност", обясни пред журналисти премиерът Бойко Борисов, след като решението на съда стана ясно.

„Най-големите ми опасения и страхове ни се разминаха”, призна той като посочи, че на практика нашата страна ще купи това, което по-рано е поръчано.

Премиерът допълни, че е възложил на енергийния министър Теменужка Петкова и на НЕК да влязат в контакт с руската компания и след консултации с еврокомисията да стигнат до решение какво да се прави с окомплектования реактор – дали да се изгражда у нас, или да бъде продаден на трета страна.

Борисов каза още, че е доволен от обективността на арбитража и се е опасявал от по-тежки санкции.

Предявеният от руснаците иск беше за 1,2 млрд. евро, българската страна има насрещен иск за 110 млн. евро.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички