Дончев: Газов хъб „Балкан” не е план „Б” на спрения „Южен поток”


Дончев: Газов хъб „Балкан” не е план „Б” на спрения „Южен поток”
Снимка: БГНЕС

5865

Не може да се говори за проекта за газов хъб „Балкан” като за вид компенсация и опит да се задейства план „Б” във връзка със спрения „Южен поток”. Това увери вицепремиерът Томислав Дончев по време на днешния блиц контрол, съобщи БГНЕС.

Дончев обясни каква е йерархията на приоритетите на правителството в тази връзка.

„Тръгваме от сигурността на доставките, защото те са важни за живота и здравето на хората и за българската икономика. Наред с това трябва да коментираме цената. На трето място е запазване ролята на България като транзитьор. Това не е само въпрос на приходи, а е стратегически въпрос и имаме всяко основание да сме подозрителни, ако има опасност България да е заобиколена. Това е въпрос на национална сигурност”, смята вицепремиерът.

По думите му проектът „Балкан” не е мислен като вид компенсация и опит да се задейства план „Б” във връзка със спрения „Южен поток”. Това е нещо коренно различно.

„Реализацията на газовия хъб не зависи, от който и да е друг проект, както потвърдиха от Европейската комисия (ЕК). Всички предварителни проучвания показват, че така, както е разработен проектът, в него има икономическа логика и той остава обещаващ”, заяви Томислав Дончев.

Вицепремиерът подчерта, че ЕК е категорична, че Северна Европа е в много добра ситуация за газовите ресурси и е време да се обърне внимание на Югоизточна Европа. Важна стъпка в тази посока е газовият хъб „Балкан”. Това не е само принципна позиция, а реална подкрепа и съдействие от нейна страна. Това е също отворена възможност за финансиране на части от инфраструктурата, свързана с проекта.

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички