Дончев: Русия иска да съживи "Южен поток", затова стана проблемът с доставките


Дончев: Русия иска да съживи "Южен поток", затова стана проблемът с доставките
Снимка: БГНЕС

5200

„Газпром“ злоупотребява с положението си на монополист. Спирането на доставките от страна на „Газпром Експорт“, дори за кратко време, може да доведе до премахването на „Овергаз“ като единствения конкурент в енергийната сфера в България. Това пише собственикът на „Овергаз“ Сашо Дончев в писмо до Европейската комисия във връзка със спрените газови доставки за дружеството. Писмото е цитирано от изданието EurActiv.

В него Дончев пише още, че внезапното съвпадане на интересите на „Газпром“ и Българския енергиен холдинг (БЕХ) е политически мотивирано от Русия, която иска да съживи проекта „Южен поток“ в светлината на напрежението между Москва и Анкара.

Той разкрива още, че на 21 декември 2015 Александър Медведев, зам.-шеф на „Газпром“, му се е обадил по телефона и му е съобщил, че доставките ще бъдат спрени от 1 януари, независимо че по договор руската компания е задължена да ги осигурява до края на 2017 г.

Има достатъчно доказателства, че България планира да "доведе" руски газ до границите си, подобно на Германия, която подготвя разширение на „Северен поток“. Българският премиер Бойко Борисов обаче предпочита да нарича проекта „газов хъб“ вместо „Южен поток“, коментира EurActiv.

Възможността „Газпром“ да разтрогне отношенията си с „Овергаз“ е била обсъждана от Медведев и Дончев и в предишен телефонен разговор, от началото на декември. Пред EurActiv Дончев казва, че разводът между компаниите е бил „въпрос на ефективност“ и че „Газпром“ не се интересува от дистрибуторския бизнес. Според българските закони бордът на директорите на компанията трябва да се събира четири пъти годишно. В последните шест години обаче това се е случвало общо пет пъти, а само по време на три от тях са били взети решения. „Не може да се работи така. Наистина е необходимо на всяко тримесечие да обновяваме инвестиционната си програма, да избираме какви ще са новите продукти на пазара“, заявява Дончев.

Изданието описва „Овергаз“ като „най-голямата частна компания в енергетиката на България“, 50% от която са собственост на „Газпром“, а останалите 50% са на Сашо Дончев. Фирмата доставя газ до 55 хиляди домакинства и 3 хиляди индустриални консуматори – общо около 1,5 млн. кубични метра газ дневно, което е около 10% от консумацията на синьо гориво в България.

EurActiv допълва, че според някои коментари цялата схема е насочена към „открадване“ на бизнеса на Дончев и съсипване на притежавания от него в.“Сега“, който е критичен към българския премиер. „Борисов е особено недоволен от карикатуриста на вестника Христо Комарницки заради хумористичните начини, по които бива изобразяван в рисунките му“, пише изданието.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички