Държавата може да построи АЕЦ "Белене" сама, твърди доклад


Държавата може да построи АЕЦ "Белене" сама, твърди доклад
Снимка: БГНЕС

2839

България може сама да построи АЕЦ "Белене". Това показва нов анализ на международен екип от експерти, направен по поръка на "Булатом".

Според доклада проектът е по силите на държавата, защото годишните разходи за неговата реализация са "само" около 2 млрд. евро. Участието на държавата до момента напълно се изключваше от управляващите, които нееднократно заявиха, че Втора атомна е възможна, но само при определени условия. Това потвърди и докладът на БАН, публикуван в резюме в началото на годината, пише в. "Сега".

Анализът на "Булатом" разглежда четири варианта за Втора атомна - да се строи от държавата, от частни инвеститори, смесено или изобщо да не се строи. Оборудването за "Белене" може да се използва и за нов блок в АЕЦ "Козлодуй". Ликвидирането на проекта и превръщането на оборудването в скрап ще донесе загуба от около 1.5 млрд. долара, което означава пълна загуба за държавата на всички направени разходи досега, отчитат експертите. Може да се потърси и продажба, но не и без участието на "Росатом", пишат още те.

Според доклада на "Булатом" при вариант за 100% частна реализация проектът ще трябва да бъде лицензиран отново. 100% продажба е възможен, но сложен вариант, а потенциалните изпълнители са известни - Русия и Китай.

Председател на "Булатом" е известният енергиен бизнесмен Богомил Манчев, дългогодишен шеф на "Риск инженеринг" (до края на 2016 г., показва справка във фирмения регистър). Именно тази фирма от години работи по поръчки в ядрената енергетика, вкл. като подизпълнител на архитект-инженера на "АЕЦ Белене" "Уорли Парсънс". Документът за нуждата от АЕЦ "Белене" ще бъде представен пред депутатите от ресорната комисия в Народното събрание днес.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички