Държавата подаде ръка на "Овергаз" в труден момент, заяви Петкова


Държавата подаде ръка на "Овергаз" в труден момент, заяви Петкова
Снимка: БГНЕС

3195

Не знам за какъв опит за открадване на бизнес може да се говори, при положение, че държавата подаде ръка на "Овергаз" в този труден момент. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в ефира на Нова телевизия по случая с проблемите на частната компания при доставките на газ от Русия, които станаха ясни ден преди началото на 2016 г.

"Събитията се развиха много бързо на 30 декември. Напълно наясно съм как вървяха нещата. Българската държава се намеси и изпълни своята функция да не остави близо 200 000 потребители без топло", каза Петкова, цитирана от Actualno.com. По думите ѝ в противен случай е нямало да има доставки на газ за абонатите на "Овергаз".

"Една от основните задачи на правителството е да създава конкуренция и да развива пазара, както електроенергийния, така и пазара на природния газ. Не е работа на министъра на енергетиката да се намесва в търговските взаимоотношения на частните компании. "Овергаз" ползва близо 10% от доставките на газ за България. Другият доставчик е „Булгаргаз”, коментира още енергийният министър.

На въпрос дали случилото се е схема и игра на Русия, с която да се отърват и неутрализират посредника на доставки, тя отвърна, че би искала да навлиза в подобни конспирации, но това, което е важното в случая, е какво са направили българското правителство и българските енергийни дружества. Петкова обясни, че разполага с писмото на "Овергаз", с което компанията моли "Булгаргаз” бързо да се подпише договор между „Булгартрансгаз” и „Овергаз мрежи”, с който да се осигурят доставките на природен газ за абонатите. Министърът посочи също така, че не е разговарял лично с шефа на "Овергаз" Сашо Дончев' По думите й, частната компания в никакъв случай не е жертва.

Днес в студиото на bTV премиерът Бойко Борисов също изрази сходна позиция по случая. Според министър-председателя държавата знаела, че ситуацията с „Овергаз” била извънредна от дни. От „Овергаз Мрежи” се обърнаха към държава „с молба” да се сключи незабавно типов договор с „Булгаргаз” за доставка на газ, подчерта министър-председателят. Според него на „Овергаз” дали преди време правото да доставя газ. На въпрос дали това е било сценарий срещу Борисов, той отговори, че не може да каже друго, освен че в 18:30 часа на 31 декември държавата е почнала да пише договори и анекси. Защо ни поставиха до стената – питайте „Овергаз” дали е сценарий, заяви премиерът. В случая „Овергаз” „Газпром” няма абсолютно никаква вина. Имаше анонси как някой иска да открадне бизнеса на някой друг. Вижте заявките от договора за доставка – нула до нула, подчерта премиерът

От 00.00 ч. на 1 януари "Булгаргаз" започна да подава природен газ към клиентите на "Овергаз", след като вечерта предния ден беше подписан договор между частната компания и "Булгаргаз" за доставки на синьо гориво за този месец. Това стана, след като "Овергаз" изпрати писмо до обществения доставчик, че предвид извънредната ситуация се нуждае от помощ, за да не останат 200 хиляди българи на студено през първия месец на годината.

Припомняме, че на 30 декември се появи информацията, че в транспортиращото дружество "Булгартрансгаз" е пристигнало копие на писмо от руската компания "Газпром експорт", според което "Булгартрансгаз" няма задължението да придвижва никакви обеми за "Овергаз" от първи януари. Изненадващо писмо от "Газпром Експорт" вчера предизвика спешно заседание на премиера Бойко Борисов с енергийните шефове. В писмото до българо-руското дружество "Овергаз" се казва, че от 1 януари се предвижда нула количество газ за всички битови потребители в България.

"Овергаз" няма дългове към "Газпром експорт", има нормални текущи плащания по договор за доставка на газ, който е в действие още доста години, пишеш обаче в съобщение на компанията до медиите. Припомняме, че по неофициална информация "Овергаз" е задлъжнял с 400 млн. лв.

Либерализация на енергийния пазар

"Токът у нас няма да поскъпне поне до лятото. Цената на еленергията е такава, каквато я определи националният регулатор КЕВР. Тя ще остане такава до следващото ценово решение през лятото. До тогава няма да има никаква промяна в цената на тока. Това, което ни предстои през 2016 г. е процесът по либерализацията на електроенергийния пазар. Това ще бъде една качествено нова ситуация за абсолютно всички", каза енергийният министър.

"Българите не трябва да се притесняват от тази либерализация на пазара. На първо място ние като потребители ще имаме възможност да избираме своя доставчик на еленергия. Ако живеете на територията на EON, там ще има няколко доставчика. От своя страна доставчиците ще могат да се конкурират помежду си за отделни тарифни профили, за цената на еленргията, за офертите на всеки един потребител", обясни още Теменужка Петкова.

На 11 декември в тестови режим започна работа българската независима енергийна борса. В средата на януари т.г. тя ще започне да работи в реално време. Цената, която бе достигната на тестовия режим на борсата, беше 74,32 лв. За сравнение цената на борсата на еленергията в Румъния е 73 лв. за мегаватчас. В Чехия цената е 80 лв., в Унгария – 62 лв.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички