Експерт: Нарочно бавят разширяването на газохранилището в Чирен


Експерт: Нарочно бавят разширяването на газохранилището в Чирен
Снимка:

2480

Изявлението на Сергей Лавров е поредният опит на руски политици да влияят на общественото мнение и на политическата среда от разстояние – така са правили последните години много пъти, особено когато се говори за енергийни проекти. Това заяви експертът Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията пред националното радио.

Руснаците "вдигат топката" и след това български политици с по-руски виждания "забиват", така че да създадат впечатление за координация на действията, поясни експертът и допълни, че този път опитът е неуспешен:

Защото има изграден консенсус, че тези проекти бяха свързани със сериозни корупционни схеми, както каза и премиерът. Странното обаче е, че Бойко Борисов говори за "Южен поток" като проект, който те са спрели, но именно правителството на първия кабинет на Борисов сключи инвестиционното споразумение и беше почти на няколко месеца от старта на строителството. 

Владимиров допълни, че България не е заемала твърда антируска политика от гледна точка на енергийните проекти и поясни: "Русия се е опитвала често да използва политически аргументи за установяване на търговски параметри. По този начин беше сключен дългосрочният договор през 2012 година, при който България обеща политическа подкрепа за "Южен поток", включително на европейско ниво, срещу намаление на цената на газа с 20%. В началото на годината Европейската комисия публикува разследването си срещу "Газпром", като един от аргументите за злоупотреба с монополно влияние в Европа беше, че се използват такива политически договорки."

Разширяването на газохранилището в Чирен се забавя умишлено дълго време, предупреди експерът.

"Този проект трябваше да бъде завършен много отдавна и "Булгартрансгаз" дълго време забави изкуствено проекта, не се знае точно поради какви причини, защото, ако погледнем инвестиционната програма на компанията – тя винаги е залагала на разширението на газохранилището като основен приоритет. Има средствата заради огромните печалби от транзитни такси, но не ги влага с тези ключови проекти", допълни той.

Според Владимиров за определени чужди държавни интереси, най-вероятно руски, е важно страната ни да няма достъп до енергийна сигурност, защото по този начин при преговорите за дългосрочни договори, може да бъдат поискани по-неизгодни условия за България и съответно по-изгодни за "Газпром".

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички