Експерт: Няма полза от анкетни комисии и глоби, ако не се разруши моделът на пазара на горива


Експерт: Няма полза от анкетни комисии и глоби, ако не се разруши моделът на пазара на горива
Снимка: iStock/Guliver

2128

Като форма на политически цинизъм и неосведоменост определи създаването на парламентарна анкетна комисия за пазара на горивата у нас енергийният експерт Васко Начев.

„Лошо ще бъде, ако се спре само до налагането на евентуални санкции за шестте компании, визирани в становището на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), а не се разруши докрай наложеният модел, който действа на българския пазар“, заяви той в ефира на БНР.

Според него единственият начин обществото да получи своето възмездие е да бъде разрушен моделът на работа на пазара на горивата у нас, защото всякакви други действия биха били хвърляне на прах в очите.

„Преди седмица КЗК излезе със становище за негласно договаряне на крайните цени на горивата по бензиностанциите, но още от февруари комисията излезе с такова изявление. Оттогава досега не се забелязва никаква парламентарна активност в тази посока. Освен че след три седмици предстоят избори, не виждам друга сериозна мотивация за техните действия за създаването на поредната комисия“, изтъкна експертът.

Начев изказва съмнения относно потенциала на парламентарната комисия да навлезе в дълбочината на проблема. По думите му, ще бъде необходима допълнителна институционална и експертна помощ, за да се стигне до основата на модела по ценовата политика на българския пазар на горива.

Временната комисия ще включва 20 представители и ще работи три месеца. Тя трябва да изясни пречките пред конкуренцията и възможните злоупотреби с господстващо положение.

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички