Жечо Станков: Концесията за добив в находище „Куртово Конаре“ е спряна


Жечо Станков: Концесията за добив в находище „Куртово Конаре“ е спряна
Снимка: БГНЕС

3304

За нас е важен балансът между държавата, бизнеса и гражданите, спазвайки изцяло националното законодателство. Това каза заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков на среща с протестиращите жители на пловдивското село Куртово Конаре, съобщиха от Министерството на енергетиката.

„От последната среща, проведена в Министерството на енергетиката, концесията за добив на подземни богатства – мрамори в находище "Куртово Конаре" бе спряна с акт на министъра на енергетиката“, подчерта той.

Станков обясни, че основанието за това е записано в Закона за подземните богатства, който дава право за спиране на концесионния договор при нарушение на действащото законодателство от страна на концесионера. През есента на миналата година Регионалната инспекция по околна среда и водите - Пловдив е издала на концесионера наказателно постановление за налагане на санкция заради запрашаване в района на кариерата, което е влязло в сила.

В случай, че до 27 декември тази година не постъпят документи от концесионера, удостоверяващи изпълнението на предписанията във връзка с решението по ОВОС, ще възникне основание за прекратяване на концесионния договор.

„Жителите на Куртово Конаре трябва да бъдат спокойни, тъй като до момента няма постъпили документи“, каза енергийният заместник-министър.

По думите му експертите на енергийното ведомство са реагирали на всеки един подаден сигнал и са извършили три извънредни проверки на място, на които са констатирани нарушения и са съставени наказателни актове.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички