Експерти: България се нуждае от нова държавна атомна централа в най-скоро време


Експерти: България се нуждае от нова държавна атомна централа в най-скоро време
Снимка: БГНЕС

5884

България има нужда от нова, изцяло държавна ядрена мощност в най-скоро време. Това заявиха експерти, наскоро обединени в сдружението „Енергийно бъдеще на България“.

„През 2016 г. печалбата на АЕЦ „Козлодуй“ е само 1 145 000 лв. - колкото на едно шивашко предприятие. Предишни години печалбата достигаше 130 млн. лева. През юли пък стана ясно, че е произведена продукция за 96 млн. лева. При над 10,5 месеца съвместна годишна работа на двата блока, това са над 1 млрд. лева приходи за година. Това е гарантирана печалба от 250 – 300 млн. лева. Оттам могат да дойдат парите за нова ядрена мощност“, заяви Александър Николов, бивш изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“ и настоящ асистент в Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН.

Според Альоша Първанов, дирекция „Производство“ в атомната централа, изграждането на нова мощност трябва да започне възможно най-скоро поради ситуацията с поетапното намаляне на мощностите на ТЕЦ-овете заради Парижкото споразумение за климата. „Трудно ще се постигне тази дерогация, за която говорят управляващите. Правителството трябва да се активизира в максимална степен за нова централа, какво още чакаме“, заяви той.

Александър Николов пък каза, че проектът за АЕЦ „Белене“ в неядрената му част ще трябва да се препроектира, защото в момента на пазара има далеч по-модерно оборудване. Той не се ангажира с прогноза колко би струвала нова атомна централа, но заяви, че тя може да бъде изцяло построена с държавни пари, чрез заеми от банки.

По думите му в българската енергетика има много „цанкови камъни“ - зле управлявани съоръжения, например американските ТЕЦ-ове, ТЕЦ Варна, ТЕЦ Русе, газохранилището в Чирен.

За истинския „Цанков камък“ пък Николов заяви, че това е „най-добрата мощност в последните години“. Хидровъзелът е с нетна мощност около 80 Мвт, но с коефициент на използване на инсталираната мощност 25%. Ако сравним данните за всички водноелектрически централи в България, ще видим, че през цялата 2016 г. за производство на електроенергия от ВЕЦ са използвани 13% от инсталираните мощности. В години с повече валеж коефициентът достига до 15 – 20%, което е изключително ниска ефективност. Т.е може да се окаже, че за купуването на почти всички държавни ВЕЦ са нужни 70 години. Според Альоша Първанов на българските ВЕЦ може да се разчита само като върхова мощност и причината са природните особености в България – малко валежи и нисък воден отток.

„Енергетиката има нужда от престурктуриране. Трябва час по-скоро да се разработи комплексна стратегия за сектора“, заяви от своя страна Владимир Владимиров, енергетик с дългогодишен стаж в АЕЦ „Козлодуй“. Според него е нужна национална политика за популяризирането на електромобилите. „Ако притежателите на електромобили станат привилегировани клиенти на АЕЦ и заплащат за зареждането им енергия по цена на себестойност от 5 ст./кВтч, то 100 км пробег би излизал по 1 лв.“, изчисли той.

Сдружението „Енергийно бъдеще за България“ е основано по-рано през лятото и има 9 членове.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички