"Газпром" предлага газът да влиза в България от нова входна точка


"Газпром" предлага газът да влиза в България от нова входна точка
Снимка: Getty Images

3742

Входната точка на газа за България да се промени – това е едно от предложенията, внесено от руския газов гигант „Газпром“ по делото за злоупотреба с господстващо положение. Информацията съобщи служебният министър на енергетиката Николай Павлов на пресконференция в столицата.

„По темата има много неясноти, включително за механизмите за промяна на цената на газа. Не е посочено ако се смени граничната точка, откъде ще получаваме газ – дали от север, дали от юг, както и какви ще бъдат транзитните такси“, заяви Павлов. И допълни, че има реален шанс „Газпром“ да фаворизира търговци от Централна и Източна Европа.

Друг притеснителен момент е предложението на фирми от Унгария, Словакия и Полша да се даде достъп до българския пазар, а да няма реципрочност – т.е те ще имат възможност да продават на наша територия, а ние на тяхна – не. „Възразяваме към този ангажимент. Свободният пазар не означава по-добри цени, а право на избор“, каза Павлов.

Исканията на руската компания включват и преразглеждане на цените на газа на всеки две години, докато българската страна настоява това да се случва всяка година.

Проверката в НЕК

НЕК има пълното ни съдействие. Важно е да се изясни истината. Ако от Министерство на енергетиката се изиска допълнителна информация, ще я предоставим своевременно“, заяви служебният министър. Припомняме, че прокуратурата започна проверка на консултантски и юридически договори на стойност 1 млн. лева, сключени от НЕК с външни фирми.

По думите на главния изпълнителен директор на НЕК Петър Илиев наистина са платени 1 млн. лева на външни юристи, за да представляват компанията по определени дела. Става въпрос обаче за дела на обща стойност от 1 млрд. лева. Илиев не уточни в конкретика какви са делата, но каза, че се водят в България. Той добави, че делото за най-голяма щета е 220 млн. лева, а адвокатският хонорар по него е 220 хил. лева. Петър Илиев подчерта и, че разходите от 1 млн. лева не са признати от КЕВР и съответно са за сметка само на НЕК т.е. не влизат в цената на тока.

Финансови резултати

Финансовото състояние на четирите дружества в електроенергийния сектор – НЕК, АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ Марица Изток 2 и ЕСП, се е подобрило с 84 млн. лева, съобщи Николай Павлов.

През първото тримесечие на годината НЕК е на 120 млн. лева печалба, АЕЦ "Козлодуй" - на 54 млн. лв. печалба, ТЕЦ Марица-изток 2 - 5 млн. лв. печалба, след като за миналата година е била на загуба с 9 млн. лв., ЕСО - 6 млн. лв. печалба. Спечеленото от БЕХ пък се равнява на 130 млн. лева.

„Резултатът на НЕК се дължи до голяма степен на битовия сектор и на студените температури през януари и февруари. При АЕЦ „Козлодуй“ нямаме толкова голямо увеличение на печалбата спрямо миналата година, тъй като имахме плащания по договора за удължаването на живота на V блок, но през 2017 г. не очакваме такива допълнителни плащания и смятаме, че ще имаме добър финансов резултат“, заяви ръководителят на БЕХ Петьо Иванов.

"Булгаргаз" имал за съжаление 26 млн. лв. загуба, призна от своя страна Павлов и изтъкна, че е важно да се отбележи, че дружеството е ликвидно и ще изпълни своите задължения. За "Булгартрансгаз" отчетената печалба е 26 млн. лв. спрямо 24 млн. лв. за първото тримесечие на 2016 г.

На пресконференцията стана ясно още, че приходите, постъпили до момента във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“, са 676 млн. лева. На НЕК са преведени 291 млн. лева. От своя страна компанията е внесла около 15 млн. лева.

Горивните инсталации

В петък, 28 април, МОСВ изрази пред ЕС позицията на България по отношение на изискванията за въглищните централи. Според зам.-министъра на енергетиката Константин Делисивков новите лимити за емисиите вредни вещества от горивните централи са проблем. Ако те трябва да бъдат приложени, цената на продукцията на ТЕЦ Марица-изток 2 ще нарастне с между 27 и 30%. Делисивков допълни, че новите лимити ще изискват много големи инвестиции и е възможно някои мощности да бъдат изведени от експлоатация. Той обаче не отговори дали това може да доведе до режим на тока. 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички