И КЕВР уверява, че токът за бита няма да поскъпва


И КЕВР уверява, че токът за бита няма да поскъпва
Снимка: БГНЕС

2266

Няма основания токът за бита да поскъпне от юли, както твърди бизнесът. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Според Иванов най-рано за промяна на цената може да се говори от края на март, когато бъдат подадени заявленията на участниците на пазара.

Той отчете, че към вчерашния ден средната цена на енергията на свободния пазар е 75 лева, а не 125 лева, както твърдят индустриалците, предаде БГНЕС.

Припомняме, че вчера председателите на работодателските организации предрекоха поскъпване на тока за домакинствата с между 15 и 30%, което щяло да последва вдигането на цената за индустрията. Те изразиха опасение, че на енергийния пазар съществува картел.

В отговор министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че цената за бизнеса няма да повлияе на тази за бита. Тя призова бизнеса да подаде сигнал до Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ и обеща, че ако бъдат констатирани нарушения, виновните ще бъдат наказани.

Председателят на КЕВР Иван Иванов разкри още, че регулаторът ще има разследващи функции. Наказанията ще ги дава КЗК, както е досега. На въпрос дали Комисията може да се самосезира с промените в Закона за енергетиката, Иванов отговори, че към момента не може и не е предвиден такъв текст. Държавата трябва да отпусне финансиране за кадрите, които ще осъществяват контрола, добави Иванов.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички