Иванов: Либерализацията за битовите потребители не се отлага, изисква време


Иванов: Либерализацията за битовите потребители не се отлага, изисква време
Снимка: БГНЕС

3263

На закрито заседание на 10 февруари Комисията за енергийно и водно регулиране ще определи дали да бъде удължена лицензията на три дружества за търговия с електроенергия. Това стана ясно по време на днешното заседание на КЕВР.

Става дума за компаниите “Ват и волт България” ЕООД, “Енерджи еф” и ТЕЦ “Марица - 3”.

Председателят на комисията Иван Иванов отново коментира и темата за либерализацията на пазара на електроенергия, като посочи, че тя не се отлага за битовите потребители, но процесите отнемат време. По думите му стандартизираните товарови профили са били представени от трите електроразпределителни дружества в предвидения срок, който е бил до 30 януари. От тяхна страна се предлагат девет профила от EVN, осем от ЧЕЗ и седем от Енерго про, съобщава БГНЕС.

Тези профили не подлежат на решение от страна на КЕВР. “Това, което комисията трябва да направи, е в рамките на февруари да проведе работна среща, на която да изслуша всички аргументи, които са ръководили трите дружества за създаването на стандартизираните товарови профили” заяви той. След това, в зависимост от това, кога дружествата имат пълна готовност, те ще бъдат приложени за потребителите - битови и стопански. Иванов очаква това да стане не по-късно от април или дори през март. Важното обаче е че този срок не задължава по никакъв начин особено битовите потребители, да излизат от регулирания пазар.

КЕВР излезе с ценово решение, което е валидно до края на юни. Освен това няма норма, която да налага битовите потребители незабавно да излязат на свободния пазар. Те ще имат право на избор да излязат на пазара, но не са задължени да го правят.

Иванов посочи също, че се е срещал с представители на чешкия регулатор, от където е разбрал, че този процес на либерализация там е продължил шест години, като в първите три години никой от битовите потребители не е излязъл на пазара.

Относно това дали имат основания масовите заявки на ВиК операторите за увеличаване на цената на водата, Иванов посочи, че КЕВР ще се произнесе с решение за всяко постъпило заявление. Това, което е актуално за КЕВР в момента е да се завърши с т.нар. допълнени бизнес планове, които да бъдат валидни за 2016 г., а новите бизнес планове започват да действат от началото на следващата 2017 г. и към момента няма никакви решения.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички