Манолова: За една година "Топлофикация София" е завела 15 000 дела


Манолова: За една година "Топлофикация София" е завела 15 000 дела
Снимка: БГНЕС

2372

Най-много се оплакват хората срещу монополните дружества – Топлофикация, ЕРП-тата, кредитни институции. Това заяви омбудсманът Мая Манолова, която подчерта, че жалбите са основно срещу „Топлофикация София”, а не срещу тези в провинцията.

Според Манолова противник номер едно ѝ е „Топлофикация София” – заради „ограбването” на потребителите. В средата на февруари организирам форум, с помощта и на други държавни и общински институции, за да бъде натисната „Топлофикация София” да се откаже от вредните си практики, както и да се промени законът плюс Общите условия на топлофикационните дружества, каза Манолова пред Нова телевизия.

15 000 дела е завела „Топлофикация София” за неплатена дължима основна сума, според омбудсмана. Абсолютно неприемливо е да ти начисляват 300 лева за юристконсулт, който дори работи към топлофикационното дружество, без да знаеш и 350 лева за принудително събиране. А „Топлофикация” няма и практика да уведомява, че предстои принудително събиране, твърди Манолова. Според нея, ако си добър търговец, първо уведомяваш длъжника си и чак тогава отиваш на съд. Не се прави, защото се събират допълнително пари, убедена е Манолова.

На въпрос за какво се ползват парите за юристконсулт, омбудсманът обясни, че с тези пари се плащали дълговете за газ на „Топлофикация София”.

Манолова каза и, че ще поиска да се обяви за противоконституционна възможността „Топлофикация” да начислява такса за юристконсулт по дела за неплатени сметки. Никой, освен „Топлофикация”, не взема 300 лева, защото подава една бланка пред съда, в която пише за кой период се дължи сума. Абсолютно съзнателна е тази практика да не се уведомяват длъжниците, за да се вземат повече пари, смята омбудсманът.

Омбудсманът припомни и, че вече е сезирала ВКС за такса „сградна инсталация” – заради противоречието между Закона за защита на потребителите и Закона за енергетиката. По думите на Манолова имало преходна разпоредба, според която в такъв случай се прилагала нормата, която защитава повече потребителите. Имало дори три дела, загубени от „Топлофикация”, точно на тази база.

Вече има разбиране и готовност за законодателни промени за недвусмислено премахване на тази такса, каза Манолова, която се опря на среща с председателя на Комисията по енергетиката в парламента Делян Добрев. Манолова ще иска и от ЕС да ѝ предоставят справка как в Европа се решават такива проблеми.

За Манолова трябва да има високотехнологично производство, а не с газ да се топли вода. Санирането е втората стъпка, а докато това се промени, „сградна инсталация” да е минимален процент от сметката.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички