Иванов: Заемът за НЕК няма да повлияе на цената на тока


Иванов: Заемът за НЕК няма да повлияе на цената на тока
Снимка: БГНЕС

3219

Нека потребителите на топлинна енергия бъдат спокойни, че топлинният сезон ще започне при тези цени, при които завърши миналата година. Няма да има повишение на цената на топлинната енергия. Това увери председателят на КЕВР Иван Иванов, предаде БГНЕС.

Относно цената на природния газ, която трябва да бъде решена в края на месеца, Иванов заяви: „Ще дадем леко увеличение, което ще бъде по-малко от това, което поиска „Булгартрансгаз”. Анализите ни показват, че поисканото първоначално увеличение с 3,4% „Булгартрансгаз” е по-високо от това, което трябва да получат. След това намалиха на 3,27, но считам, че ще бъде по-малко”.

Той посочи, че увеличението ще бъде в размер, който по никакъв начин няма да наруши интересите на българската индустрия и потребители.

Иванов коментира и ситуацията около АЕЦ „Белене” и това какво трябва да бъде направено с оборудването като отбеляза, че взетото вчера решение от страна на правителството е най-правилното, за да може максимално бързо да се разплатим с руската страна и да престане начисляването на тази много голяма лихва. „Какво ще се направи след това е въпрос, който зависи от това дали ще се намери инвеститор, който да строи такава централа на територията на страната или ще се окаже по-изгодно, със съдействието на руската страна оборудването да бъде предоставено за централа, която трябва да бъде строена в трета страна”, заяви Иванов.

Той обясни, че не може да каже какъв да е проектът, но не трябва да има държавни гаранции, да няма дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия, да не бъде миксирана цената на новата мощност с АЕЦ „Козлодуй”. „Нека този, който реши да реализира проекта, да си направи изчисленията дали ще може да реализира цената. Вътрешният пазар не показва никакви признаци за повишаване на потреблението на електроенергията. През изминалите 8 месеца и половина потреблението на електроенергия намаля с 2%, производството с 12% и износът с 45%. Дори международните енергийни експерти не предвиждат увеличение на потреблението”, заяви председателят на регулатора.

Иванов подчерта, че заемите на НЕК и лихвите по тях няма да повлияят на цената на тока.

Запитан дали е вариант отпадането на мораториума за строителство, по искане на БСП, Иванов заяви, че трябва да се представят финансово-икономическите анализи и те ще покажат, че този вариант е необходимо да бъде доказан. „Ако не е доказан, непрекъснатите разговори за бързо започване на строителството са просто едни необосновани твърдения. Ние се опарихме доста в енергетиката с мегапроекти, които след това лягат върху плещите на българските потребители. Това нещо трябва да спре, защото трябва да се вземе поука”, убеден е Иванов.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички