Каква ще е цената на газа през май и юни?


Каква ще е цената на газа през май и юни?
Снимка: iStock

2692

“Булгаргаз” внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заявление за утвърждаване на цена за месец май от 90,10 лева за мегаватчас (MWh) - без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Това съобщиха от обществения доставчик.

Климатични промени: Суровият петрол и газът отново се превръщат в двигател на световната икономика

КЕВР утвърди цена на природния газ за април от 98,16 лева за мегаватчас, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Това означава, че предложението на "Булгаргаз" за май е с 8,21 процента по-ниска цена от утвърдената регулирана цена за април.  Утвърдената цена за текущия месец пък е 8 процента по-ниска спрямо мартенската, която беше в размер на 106,74 лева за мегаватчас. От КЕВР отчетоха, че основен фактор за поевтиняването на синьото гориво е устойчивата тенденция за понижаване на борсовите индекси на международните газови пазари, в резултат на мекото време и високата запълняемост на европейските газови хранилища.

На 1 май в КЕВР ще бъде депозирано окончателно предложение за цената на природния газ за май, при отчитане на котировките на ценообразуващите компоненти към 30 април.

Прогнозната цена на природния газ за юни е 74,59 лева за мегаватчас, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, информират още от "Булгаргаз". Тя е със 17,21 на сто по-ниска от внесената за утвърждаване цена за май. Финалното предложение за цената на природния газ за юни 2023 г. ще бъде депозирано в КЕВР на 1 юни, се посочва още в съобщението. 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички