Кандидатът на Реформаторите за шеф на КЕВР: Комисията може да е финансово независима


Кандидатът на Реформаторите за шеф на КЕВР: Комисията може да е финансово независима
Снимка: БГНЕС

4812

КЕВР трябва да извоюва своята финансова независимост, а капацитетът може да бъде изцяло реализиран с приходите на регулатора от такси и глоби. Това заяви кандидатът за председател на Комисията по енергийно и водно регулиране Иван Иванов по време на изслушването си пред Комисията по енергетика, предаде БГНЕС.

Иванов се обяви за ограничаване на енергията, изкупувана от ВЕИ-та, както и за недопускане на преференциални цени за изкупуване на ток от нови ВЕИ-та.

Кандидатът за председател на КЕВР, предложен от Реформаторския блок, каза, че неговата концепция е свързана с вижданията му за реформа в областта на енергетиката и енергийния регулатор. Според него едно от най-големите предизвикателства пред КЕВР е връщането на авторитета, компетентността и независимостта на регулатора, а избирането на ръководството му от Народното събрание е стъпка в тази посока.

Що се отнася до корпоративната независимост, Иванов смята, че авторитетът на КЕВР ще бъде повишен чрез индивидуалната отговорност на всеки един от членовете на Комисията. За целта той предлага вотът на комисарите да бъде открит, а техните становища и аргументи, публично достъпни.

Кандидатът за председател на КЕВР се обяви и за промяна в структурата на регулаторния орган и въвеждане на дирекция, която ще се занимава с интегрирането в Европейския енергиен съюз. Иванов заяви, че финансовото спасяване на НЕК, трябва да стане чрез преодоляване на текущия дефицит и създаване на финансово устойчив и диверсифициран пазар на енергия.

Иванов предложи още изкупуване на електроенергията, произведена по високоефективен комбиниран способ, завършване на преговорите с т. нар. американски централи, както и натоварване на централите на 100%.

Според Иванов България трябва да участва и на пазара на балансирана енергия. Кандидатът за председател на КЕВР се обяви още за запазване на цените на тока за потребителите, които използват до 300 КW/h ел. енергия.

Иванов подчерта необходимостта от засилване на енергийната ефективност, както и от нова енергийна стратегия. Като проблеми на топлофикациите той очерта ниската ефективност, лошото обслужване на техническите съоръжения, както и недоволните потребители. За да се избегне нарушаването на правата на потребителите, Иванов каза, че е необходим преглед и корекция на общите условия в договора за ползване на топлоенергия.

Според кандидата за председател на КЕВР липсва мотивация за развитие на газопреносната мрежа и това се дължи на начина на изчисляване на инвестициите. Наред с това няма и мотивация за газифициране на домакинствата, като тези, които са газифицирани са между 2 и 3%. Затова Иванов настоява газифицирането да влезе в Националния план за енергоспестяването.

По отношение на ВиК сектора Иванов очерта като проблем липсата на лицензионен режим за ВиК операторите, който да обхваща всички мерки за качество. "Трябва да бъде променена и цената на водата. В България тя възлиза на 4% от месечния доход на член от семейството, а по настояване на Световната банка, не трябва да надхвърля 2.5%", каза още Иванов.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички