Караниколов: Ще се търси китайски инвеститор за АЕЦ "Белене"


Караниколов: Ще се търси китайски инвеститор за АЕЦ "Белене"
Снимка: БГНЕС

3276

Всички проекти, които ще са с китайско финансиране, трябва да са по правилата на Европейския съюз и точно той ще съгласува всички проекти за Централна и Източна Европа, а по-късно и за Западна Европа. България се очаква да бъде гарант на тези проекти. Това заяви в интервю за БНТ министърът на икономиката Емил Караниколов.

"Най-важното за мен е политическият сигнал на Китай, че България и районът са стратегически. Това е изключително голям шанс за България и района", добави министърът.

По думите му данните сочат, че инвестициите на Китай в Западна Европа са повече отколкото в Източна. "За да няма новини, че инвестициите при нас са повече и Китай разделя Европа, ние ще се опитваме да спазим правилата на Европейския съюз", категоричен беше той.

По отношение на АЕЦ "Белене" министърът заяви, че ще се търси китайски инвеститор, както и голям европейски партньор с китайско посредничество.

"Най-важен за мен е политическият сигнал от Китай, че регионът и страната са важни в инвестиционен план. Освен инвестиции, нашият бизнес се нуждае от гарантиран пазар. Очакваме представители на китайската агенция за тютюн. Най-важното е, че осигуряваме български тютюн да влезе в Китай. От нас зависи как ще се представим, какво ще е качеството", смята Караниколов.

Той уточни, че в края на този месец ще се срещне с представители на големи китайски провинции.

"Още от днес започвам среща с китайски компании. Тепърва всеки министър ще има среща. Ще се говори и много за туризъм. Китай търси качество. Те са на стандарт, в който вече търсят качеството и доброто обслужване. Изпращаме туристическо аташе в Китай", сподели министърът.

По думите му китайците не познават България. "Имат интерес от био и еко туризъм. Те търсят здраве, не се интересуват от морето. Започваме веднага работа. Ли Къцян направи изключително голяма реклама на нашия туризъм. И тук той даде изключително важен политически сигнал", каза още той.

"Опознаването свърши. Дълги години нямахме добре действащ закон за концесиите. От началото на тази година имаме и е съобразен с всички европейски директиви. Вече имаме какво да предложим", категоричен е Караниколов.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички