Кредит или облигационна емисия - вариантите да се плати на американските централи


Кредит или облигационна емисия - вариантите да се плати на американските централи
Снимка:

5925

Българският енергиен холдинг (БЕХ) има два варианта как да вземе заем от 650 млн. евро, с който да изплати задълженията на Националната електрическа компания (НЕК) към американските централи - "Ей И Ес ЗС Марица изток 1" ЕООД и "КонтурГлобал Марица изток 3" АД. Това личи от публикувани на сайта на БЕХ

Съгласно вариант номер едно се търси инвестиционен консултант, който да е мениджър по структуриране и пласиране на облигационна емисия на стойност до 650 млн. евро. Услугите, които трябва да извърши консултантът, са 12 на брой. Основната е да отпусне мостово финансиране за срок от между 9 и 12 месеца. Естествено, консултантът помага на БЕХ при избор на трети страни по пласирането на облигацията и осигурява дилиджънс. Консултантът осигурява и допълнителна помощ, която не е описана в 12-те услуги, но може да е необходима при пласирането и обслужването на облигационната емисия.

Вторият вариант е вземане на кредит. Заемът е до 650 млн. евро и трябва да е за срок от 5 години. Институцията, която ще го отпусне, трябва да дава препоръки с вида и структурата на заема, условията за усвояване/отпускане, лихвените разходи и погасителните планове.

Задълженията на НЕК към двете американски централи възлизат на около 900 млн. лева. Според подписаните с тях споразумения те се съгласяват да намалят цената за разполагаемост за срок от 10 години или с по 100 млн. лв. годишно, от момента, в който си получат парите от НЕК. "Ей и Ес" намалява цената с 14% спрямо досегашната, а "КонтурГлобал" - със 17%.

Според министъра на енергетиката Теменужка Петкова процедурата ще продължи два месеца. Дали БЕХ ще се спре на кредит или на облигации зависи от условията.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички