КЗК: "Енерго - Про" злоупотребява с господстващо положение


КЗК: "Енерго - Про" злоупотребява с господстващо положение
Снимка: Getty Images/Guliver

2758

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обвини „Енерго – Про Продажби“ АД в злоупотреба с господстващо положение. Причината е необоснован отказ за сключване на дългосрочен договор за изкупуване на електрическа енергия, произведена от възобновяеми източници по определената от КЕВР преференциална цена, която може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите. Това съобщиха от КЗК.

Производството установи, че изкупуването на електроенергия от ВЕИ по преференциални цени е регулирано от секторните нормативни актове, като съгласно изискванията на действащото законодателство „Енерго - Про Продажби“ АД е задължено да изкупува произведената електрическа енергия от ВЕИ, въз основа на дългосрочни договори и по преференциални цени, определени от КЕВР, в случаите когато произведената електрическа енергия подлежи на задължително изкупуване по реда на чл. 31 от ЗЕВИ.

В конкретния случай, след сключването на Договор за достъп между „Енерго - Про Мрежи“ АД и „Нурмет 1“ ЕООД, молителят подава до „Енерго - Про Продажби“ АД искане за сключване на Договор за изкупуване на ел.енергия, произведена от ФвЕЦ, с. Паисиево, но получава отказ, мотивиран с преценката на крайния снабдител за наличието на нарушение в процедурата за присъединяване към електроразпределителната мрежа.

Вземайки предвид действащата нормативна уредба, настоящото състояние на пазара за производство на електроенергия от ВЕИ, както и тенденциите за бъдещото му развитие, КЗК е направила заключение, че отказът на „Енерго - Про Продажби“ АД да сключи Договор за изкупуване на произведената от ФвЕЦ на „Нурмет 1“ ЕООД електрическа енергия е обективно необоснован, като разглежданото поведение на електроснабдителното дружество е в състояние да увреди конкурентната структура на пазара на свободна търговия на ел.енергия в дългосрочен план, както и да засегне интересите на потребителите.

Определението не подлежи на обжалване.Страните в производството имат право на достъп до материалите по преписката, имат право в 30-дневен срок да представят писмени възражения по предявените твърдения, както и да бъдат изслушани от КЗК в открито заседание във връзка с предявените твърдения и правомощията, които Комисията възнамерява да упражни.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички