Манолова: Цената на парното никога не е била толкова висока


Манолова: Цената на парното никога не е била толкова висока
Снимка: Пресцентър на Омбудсмана на Република България

2245

Цената на парното е исторически най-високата в момента – за "Топлофикация София". Имало е и други периоди, в които цената на природния газ е била по-висока, но никога цената на парното не е била толкова висока. Това заяви омбудсманът Мая Манолова по вечната сага с топлофикационното дружество.

Манолова припомни и друго – че съдът на първа инстанция отмени формулата за сградна инсталация, защото тя е необяснима. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обеща да бъде разработена нова методика за сградна инсталация, комисията, която работеше по нея, приключи в началото на октомври миналата година и нищо не се чува, каза омбудсманът пред БНТ. Народните представители също не правят нищо в насока "Топлофикация", а Столичният общински съвет (СОС) работел като в омерта за "Топлофикация София", според Манолова.

Омбудсманът така и не коментира какви разходи следва да направи "Топлофикация София" за ремонт на инфраструктура и не загатна, че се е интересувала от сметката, за да няма постоянни аварии.

Припомняме, че вчера (5 февруари) съдът взе решение да повика изпълнителният директор на "Топлофикация София" Сашо Чакалски или негов адвокат, за да обясни защо дружеството не отговаря на въпрос на омбудсмана относно отиващи за външни юристконсулти пари от приходи на "Топлофикация" по дела срещу длъжници, след като компанията си има назначени на работа юристконсулти.

Манолова припомни, че след встъпването в длъжност като изпълнителен директор Чакалски е поел ангажимент, че ще предостави исканата информация. Омбудсманът му е изпратила две напомнителни писма и е минало много време докато в края на миналата година е получила формален отказ за исканата информация. "Нищо ново под слънцето. И това ръководство на Топлофикация не си държи на думата и смята непредставянето на информация за допустимо поведение", коментира Манолова. "Това са парите на столичани, прибрани от тях по съдебни дела като юрисконсулски възнаграждения. Става дума за сума между 10 и 15 млн лв., става дума и за няколко милиона, платени на адвокатски кантори, за които би следвало столичани да знаят", подчерта Манолова.

"Въпросът е принципен - за това трябва ли Топлофикация да информира столичани, демек, своите собственици, своите началници как харчи техните пари", категорична беше Манолова.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички