"Марица-изток" е в топ 10 на най-големите замърсители в Европа


"Марица-изток" е в топ 10 на най-големите замърсители в Европа
Снимка: КонтурГлобал Марица Изток 3

5296

Комплексът "Марица-изток" е сред десетте най-големи замърсители в Европа, показват данни на Европейската комисия, цитирани от BBC. Той се намира на осмо място. Останалите в негативната класация също са въглищни електроцентрали с едно изключение - нискотарифната авиокомпания Ryanair.

На първата позиция е ТЕЦ "Белхатов" в Полша с близо 40 мегатона емисии. Следват я "Нойрат" и "Нидераусем" в Германия. На четвърто място е "Яншвалде", зад нея - "Вайсвайлер", "Шварце Пумпе" и "Липендорф" също в Германия. Осма е "Марица-изток", девета - немската "Боксберг верк 4" и на десето място е Ryanair.

Замърсяването от авиокомпании се увеличило с две трети от 2005 г. насам и прогнозите сочат, че ще продължи да расте, тъй като полетите стават по-достъпни и съответно повече хора ги ползват.

През 2018 г. въглеродните емисии, изхвърлени от самолети на Ryanair, са се повишили с 6,9%, което не пречи на компанията да продължава да твърди, че е "най-зелената и чиста авиолиния".

По-рано днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова проведе среща с представители на синдикатите, като темата беше именно ТЕЦ "Марица-изток 2". По думите на Петкова краткосрочните мерки за стабилизирането на централата са изпълнени.

Възможността да бъде капитализиран дългът на ТЕЦ „Марица-изток 2“ е обсъдена с Главна дирекция „Конкуренция“ в Европейската комисия, информира още тя. Очаква се крайното решение за увеличаване на капитала на централата да бъде взето до средата на годината.

 

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички