Не е ясно дали допълнително купуваният от "Булгаргаз" газ ще струва по-скъпо


Не е ясно дали допълнително купуваният от "Булгаргаз" газ ще струва по-скъпо
Снимка:

2388

"Булгаргаз" купува от "Газпром" милион и половина кубически метра газ повече средно на ден, за да може да компенсира спрените доставки за "Овергаз". Точните количества на закупеното допълнително синьо гориво ще бъдат ясни в края на месеца. Предстои да се изясни и дали тези количества ще струват по-скъпо. Това каза ръководителят на международния отдел на газовата компания "Булгаргаз" Кирил Мицев пред националното радио.

""Булгаргаз" е платила авансово на база договори. Тя ще инициира и проведе преговори с "Газпром Експорт" за неприлагане на санкциониращи мерки, съгласно договора, при увеличените заявки за доставка, предвид създалата се ситуация. Това най-вероятно ще се случи след 11 януари, когато свършват празниците и почивните дни в Русия", заяви той.

На въпрос в момента "Булгаргаз" какви количества тегли от газохранилището в Чирен и дали е това, което предварително е било планирано, Мицев отговори:

"От първи януари три милиона средно на ден. "Булгаргаз" е предвидил за месец януари 90 милиона добив за месеца и няма намерение тези количества да бъдат увеличени."

Той потвърди, че ако "Булгаргаз" може да купи от "Газпром", ще купи, но няма да тегли повече от предвиденото предварително от Чирен.

По-рано днес и премиерът Бойко Борисов, и енергийният министър Теменужка Петкова коментираха темата за газовите доставки за клиентите на "Овергаз".

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички