НЕК плаща 700 млн. лева на американските централи с външен кредит


НЕК плаща 700 млн. лева на американските централи с външен кредит
Снимка: БГНЕС

5154

Към настоящия момент НЕК дължи около 700 млн. лева на ТЕЦ "AES Марица Изток 1" и "Контур Глобал Марица Изток 3". Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде БГНЕС.

Едното задължение е 300 млн. лева към "Контур Глобал" и 388 млн. лева към "AES Марица Изток 1". От думите на Петкова стана ясно, че НЕК трябва да се разплати с двете американски централи до края на юни. "НЕК не разполага с такъв ресурс, който да му позволи да се разплати с тези задължения. Затова ще осигурим кредит, който ще позволи да се разплатим с двете американски централи. Този заем няма нищо общо с 16-те млрд. лева. Това ще е друг кредит, който БЕХ ще изтегли, за да може НЕК да се разплати", поясни Петкова.

По данни от 30 септември 2014 г. дългосрочните задължения на БЕХ са в размер на 1,163 млрд. лв.

Петкова припомни за промените в Закона за енергетиката, които основно са насочени към свиването на дефицита в НЕК. "Изключихме от енергийния микс топло и електрическите централи, които не произвеждат по високо ефективен и комбиниран начин. Само за миналата година загубите, които НЕК претърпя от тези централи са 231 млн. лв. Елиминирайки тази загуба, се надяваме и с другите законодателни промени, които предприехме, да дадат своя ефект и НЕК да стопи дефицита си", каза енергийният министър.

Тя обаче беше категорична, че не иска някой да очаква, че споразумението с американските партньори и договореността във връзка с намаляването на цената за разполагаемост ще се отрази пряко върху цената на тока. "Това ще позволи на НЕК да свие дефицита и цената на тока да бъде задържана по някакъв начин. Свивайки дефицита в НЕК ще се получи на практика това. Цената се определя от КЕВР. Тя вече има нов състав и председател. Когато двете страни сядат на масата за преговори и когато са успели да постигнат договореност, очевидно те са постигнали съгласие. Това, което ние поехме като ангажимент, е НЕК да изплати своите просрочени задължения. Това, което нашите американски партньори направиха като намаление на цената е продиктувано от факта, че икономическата обстановка е коренно различна. Общото намаление е 31%. С "Марица Изток 3" е 17% и 14% е намалението с "Марица Изток 1", допълни Петкова.

Какъв дефицит в НЕК се очаква да се покрие от зелената енергия, енергийният министър заяви, че се анализират определени факти и обстоятелства, които са се случили във времето назад. Тя увери, че се работи по този въпрос и се надява резултатите да не закъснеят. Петкова заяви, че споразумението, което беше подписано днес между НЕК и "Марица Изток" 1 и 3 ще влезе в сила до 30 юни.

Петкова дообясни думите на Борисов, който спомена, че тя ще ходи на визита в Москва и поясни, че всъщност, ако програмата й позволява ще посети икономически форум в Санкт Петербург

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички