НЕК се разплати с американските централи


НЕК се разплати с американските централи
Снимка:

7818

Щастлив съм да съобщя, че нашият партньор НЕК изплати всички свои просрочени задължения. Това е последната стъпка от процеса на преговорите по договора за изкупуване на енергия. Измененията по него носят преки ползи за българския народ и допринасят за усилията на правителството за преструктуриране на енергийния сектор. Това съобщи изпълнителният директор на AES България Оливие Маркет.

Преди дни енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че Българският енергиен холдинг (БЕХ) е изтеглил 535 млн. евро заем, за да се разплати с американските централи AES Гълъбово и КонтурГлобал. Подробности по договора не бяха оповестени, защото банковият консорциум, отпуснал кредита, е поискал защита на информацията като търговска тайна.

От пресцентъра на AES Гълъбово днес съобщиха, че са намалили своята тарифа според постигнатото споразумение към договора за изкупуване на електрическа енергия през 2015 г., от което пряко ще се възползват крайните потребители.

Новото намаление на цената за разполагаемост от 14%, което влезе в сила от 27 април 2016 г., ще доведе до 50 млн. лв. годишни спестявания, или повече от 500 млн. лв. за Националната електрическа компания (НЕК) за оставащия период от договора за изкупуване на енергия, който изтича през 2026 г.

Също така AES Гълъбово е изплатила 99 млн. лв. на „Мини Марица-изток“ (ММИ), доставчикът на въглища за централата. ТЕЦ-ът използва само местни горивни ресурси и е сред най-големите потребители на лигнитни въглища, произведени от ММИ. Плащането на сумата, натрупана в резултат на забавените плащания към ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“, ще допринесе за обезпечаване на инвестиционната програма на ММИ и за гарантиране работните места на хиляди български миньори.

По-късно от другата американска централа - КонтурГлобал Марица Изток 3, също съобщиха, че цената на разполагаемост се намалява с 15%.

"Намалението ще бъде от пряка полза за крайните потребители и ще доведе до близо 50 млн. лв. годишни икономии за НЕК. Задълженията към Мини Марица Изток също бяха изцяло погасени, което ще позволи на мините да продължат изпълнението на инвестиционната си програма с пряк положителен ефект върху техните контрагенти, служители и местната общност", заявяват от там.

“Пълното изплащане на задълженията на НЕК към нашата компания е един от най-ясните показатели, че правителството подобрява инвестиционния климат, и положителен сигнал към международните инвеститори. Процесът на предоговаряне протече в дух на взаимно уважение и разбиране. Намалението на цената за разполагаемост е финалната стъпка в процеса на предоговаряне на нашето дългосрочно споразумение. Това е приносът ни към решаването на проблемите в енергийния сектор, които българското правителство непрекъснато се стреми да разрешава. КГМИ3 напълно подкрепя този процес, който в крайна сметка ще доведе до по-стабилен енергиен сектор и ще осигури поносими цени на електроенергията за потребителите“, каза Гари Левсли, главен изпълнителен директор на КГМИ3.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички