НЕК ще се разплати с американските централи до 26 април, заяви Петкова


НЕК ще се разплати с американските централи до 26 април, заяви Петкова
Снимка: БГНЕС

7973

Може би до 25-26 април НЕК ще се е разплатил с американските централи. Това заяви пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„Споразуменията между НЕК и американските централи са подписани и остава да влязат в сила. Условията, за да влязат в сила споразуменията е да се разплатим с двете американски централи, а те да платят задълженията си към българските мини. Надявам се да финализираме този процес много скоро”, каза Петкова.

Относно проведена работна среща сутринта със Световната банка(СБ), Петкова заяви, че БЕХ и Министерство на енергетиката имат сключен консултантски договор със Световната банка за разработване на модела на пълна либерализация на електроенергийния пазар. СБ е представила междинен доклад в края на 2015 г. съгласно договора трябва да представи окончателния си доклад по избора на модела. Освен това СБ е презентирала модела, по който продължава да се работи, тъй като е много сложен финансов модел и важен процес, по думи на Петкова.

„Ще имаме нужда от още 2-3 седмици работа със СБ, тъй като има още детайли, които не са изяснени в този модел, а са важни. Срещата днес със СБ и други страни е била работна по тази тема, след като моделът с корекции е изготвен, ще бъде изготвен финалният вариант на модел за либерализация на пазара, който ще бъде широко обсъден”, изясни енергийният министър.

Тя подчерта, че този модел е сложен. Той трябва да даде яснота как ще се осъществява търговията на ток. „Препоръката на СБ е на борсата да има по-голяма ликвидност. Предпоставка за това е много усилената работа през последната година да има няколко различни платформи за търговия с ток на борсата. От 1 юли ще имаме платформа за търговия на базата на двустранни договори, а за първото тримесечие на 2017 г. ще имаме платформа за търговия в рамките на деня”, заяви Теменужка Петкова.

Тя подчерта, че пълната либерализация на електроенергийния пазар е качествено нова ситуация за всички и всички участници на пазара трябва да се съобразят с нея. „Пълното либерализиране на пазара ще наложи преразглеждане на дългосрочните договори и на отношенията с производителите на енергия от възобновяеми енергийни източници, договорите с преференциални цени”, допълни Петкова.

Освен това тя изясни, че концептуално не е завършен процесът по препоръки за енергийно бедните. Въпреки това Петкова бе категорична, че няма да се предприеме решаваща стъпка преди да е решено какво се случва с енергийно бедните. „За да е факт това трябва да имаме критерии, по които те ще се определят. Това е сложна процедура. По статистиките и анализите на ЕК и „Евростат” близо 30% от българското население се определя като енергийно бедно. Към настоящия момент Министерство на труда и социалната политика е определило 254 000 лица и семейства, които получават помощи за отопление”, изясни министърът.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички