Незаконният добив на полезни изкопаеми ще се наказва с до 6 г. затвор


Незаконният добив на полезни изкопаеми ще се наказва с до 6 г. затвор
Снимка: Министерство на енергетиката

2564

Промените в Наказателния кодекс (НК) за инкриминиране на незаконния добив на полезни изкопаеми, изготвени по инициатива на Министерството на енергетиката, получиха подкрепа от страна на институциите и народните представители.

Предстои те да бъдат включени в общ проект за изменение на НК, който ще бъде разгледан от Народното събрание. За това информираха заместник-министрите на енергетиката Жечо Станков и Красимир Първанов на среща с граждани от Перник, активисти на сдружението „За Земята – Приятели на земята България“, съобщиха от министерството.

Според подготвените изменения, добивът на подземни богатства без предоставена концесия или когато концесията е спряна, се наказва с лишаване от свобода до 6 години и глоба до 20 хил. лв. Същото наказание се прилага и за този, който транспортира, съхранява, преработва или продава незаконно добити подземни богатства.

При повторно нарушение, когато става въпрос за организирана група или престъпление в големи размери, наказанието се увеличава – до осем години лишаване от свобода и глоба от 5 до 15 хил. лева, е записано в проекта.

Измененията в НК, които предвиждат инкриминиране на незаконния добив на подземни богатства, бяха провокирани от множество установени подобни случаи още през 2015 г. главно в района на гр. Перник. Преждевременното прекратяване на мандата на предишното Народно събрание обаче попречи на приемането им.

Днес имаме подкрепата на много депутати в Народното събрание и се надявам текстовете да бъдат приети бързо, обясни Жечо Станков, който, преди да бъде назначен за заместник-министър, беше избран за народен представител. Красимир Първанов допълни пред гражданите на Перник, че Министерството на енергетиката подкрепя искането на общината, която кандидатства пред фонда за бедствия и аварии за финансиране на укрепването на няколко къщи в Перник.

Екипът на Министерството на енергетиката благодари на жителите на града, чиято активна гражданска позиция подпомага усилията на институциите за разрешаване на проблема с незаконния добив на полезни изкопаеми.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички