Няма проблеми с язовирите, уверяват отговорните институции


Няма проблеми с язовирите, уверяват отговорните институции
Снимка:

5717

Съвсем отговорно искам да кажа, че към този момент на територията на България няма проблем с язовирите. Това заяви директорът на ГД „Надзор на язовирните стени и съоръженията“ ген. Кирил Войнов.

Той обаче подчерта, че още миналата седмица е задействан оперативният щаб на Агенцията, пуснато е разпореждане до собствениците на язовири – областните управители, кметовете, „Напоителни системи“, да поддържат свободен обем, който да поеме дъждовете и снеготопенето.

Започнахме да товарим реките, но беше поносимо, както виждате, нямаме проблем по поречието на реките, каза гостът.

При топенето на снега най-критични са били язовирите „Елешница“ във Варненска област, който и в момента прелива, „Бързина“ в община Криводол, „Ясна поляна“, „Камчия“, но нещата са нормални, посочи Войнов пред bTV. На територията на Пловдив, Хасково, Кърджали е имало малки язовири със земно-насипни стени, които са преливали, но кметовете са организирали дежурства на стените и всички основни изпускватели са били отворени.

По думите на ген. Войнов има много голяма разлика между 2016 г. и сега – кметовете вече започват да се чувстват собственици и отговорни. Но и политиката на държавата е различна, обръща се повече внимание, каза той.

За язовир „Бели Искър“ гостът посочи, че „в момента няма проблем никакъв, защото язовирната стена така е разчетена, че може да издържи земетресение от 9-а степен“.

След земетресенията от последните седмици са проверени всички язовирни стени в засегнатите области, но собствениците на язовири вече трябва да започнат да монтират контролно-измервателните системи, които дават по-точна и ясна представа за състоянието на язовира, каза Войнов.

Той добави, че има кметове с по над 20 акта заради неподдържане на язовири.

През 2016 г. 205 язовира са били опасни, а към 22 декември 2017 г. нередности има при 131, т.е. „голяма част от кметовете са си свършили работата“. Проверките продължават, увери Войнов.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички