Радев: Не властта е жертвата в случая с ЧЕЗ


Радев: Не властта е жертвата в случая с ЧЕЗ
Снимка: БГНЕС

3910

"Зададох въпроси, чух даже закани към някакви гадове. Според мен в скандала с продажбата на ЧЕЗ жертвата не е властта. Жертвата сме ние, абонатите на електроразпределителните дружества, българските граждани. Затова и държим да знаем как така тази фирма без история, без капацитет, получава такива големи банкови кредити". Това заяви президентът Румен Радев в пореден коментар относно сделката за продажбата на българския бизнес на ЧЕЗ.

Радев продължи и с неудобните въпроси: Кои са банките и какви са най-вече механизмите за финансиране? Получила ли е тази фирма (бел. ред. - "Инерком България") политическа подкрепа, за да бъдат банките толкова щедри? И как така отговорните институции научават и започват да действат постфактум?

Изплуваха имена на банки, изплуваха имена на офшорки, затова е много важен механизмът, по който е замислено това финансиране, уточни президентът.

Припомняме, че имената, които излязоха от медията на чешкия премиер Андрей Бабиш "Лидове новини", са тези на "Уникредит Булбанк", Първа инвестиционна банка (ПИБ) и Българската банка за развитие (ББР), като "Уникредит Булбанк" обяви, че не коментира, ПИБ каза, че не е вярно, а ББР все още няма коментар извън думите от вчера (27 февруари) на Бойко Борисов, че е говорил с изпълнителния директор на ББР Стоян Мавродиев и той бил казал, че имало запитване дали банката е склонна да рефинансира дълг в случай на сделка с ЧЕЗ. Става въпрос за заем, теглен през 2016 година от ЧЕЗ от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в размер на 116 млн. евро. Целта на заема е финансирането на инвестиционната програма на ЧЕЗ Разпределение България, както и изкупуването на енергийни съоръжения, част от електроразпределителната мрежа, и управлението на оборотния капитал на дружеството.

Какво още каза държавният глава по темата ЧЕЗ прочетете ТУК.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички