Нова временна комисия за АЕЦ „Белене“ искат депутати


Нова временна комисия за АЕЦ „Белене“ искат депутати
Снимка: БГНЕС

5392

Депутати от ГЕРБ, Патриотичния фронт (ПФ), Реформаторския блок (РБ) и "БДЦ – Народен съюз" внесоха днес в деловодството на НС предложение за създаване на временна анкетна комисия за АЕЦ „Белене“. Народните представители настояват комисията да провери всички данни, факти и обстоятелства, довели до възникването на задължения по АЕЦ „Белене“ за периода 2006 г. - юни 2016 г. Това съобщи народният представител от РБ Антони Тренчев.

Под предложението са се подписали 51 народни представители. В своето изложение Тренчев нарече проекта погрешен и мегаломански. В подкрепа на комисията се изказа и председателят на парламентарната група на ПФ Валери Симеонов, който заяви, че виновните за последствията от този проект не трябва да остават в сянка. Той бе подкрепен в тезата си от Мартин Димитров от РБ, който уточни, че отговорност трябва да се потърси най-вече от БСП.

„Един път направиха вече такава комисия, загубиха 8 месеца, нищо не констатираха - дайте да видим доклада им, но май и с доклад не излязоха накрая“, коментира инициативата им лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Според нея всичко това е безсмислено, преливане от пусто в празно за оправдаване на заплатите на депутатите, излезли с тази инициатива, пише БГНЕС.

Проектът АЕЦ "Белене" започва още през последните години на социализма и само крахът на старата система спира нейното изграждане за неопределен период от време. През 2006 г. е проведен търг, който е спечелен от руската "Атомстройекспорт", дъщерна компания на държавната корпорация "Росатом". Базовата цена на бъдещата втора атомна централа беше за малко под 4 милиарда евро.

За изграждането на централата беше създадена проектна компания между НЕК и германската RWE. Проектът беше замразен през март 2012 г. от правителството на Бойко Борисов. В началото на септември същата година "Атомстройекспорт" заведе дело срещу НЕК за 1 милиарда евро за неизплатени вече извършени дейности по проекта "Белене". Впоследствие сумата беше увеличена, а на 16 юни 2016 г. Арбитражният съд при Международната търговска палата в Женева взе решение в полза на „Атомстройекспорт” в спора му с НЕК. Съдът постанови щетите на „Атомстройекспорт” да бъдат компенсирани с 620 милиона евро.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички