Оборудването за АЕЦ "Белене" не се съхранява правилно, твърди Овчаров


Оборудването за АЕЦ "Белене" не се съхранява правилно, твърди Овчаров
Снимка: БГНЕС

3061

Идващото оборудване за "Белене" не се съхранява както трябва, обяви бившият енергиен министър от времето на кабинета "Станишев" Румен Овчаров, който тогава беше освободен от поста си заради корупция - т.нар. афера "Топлофикация", а сега има обвинения както за проекта "Белене", така и за Мини "Бобов дол". Той показа снимки в студиото на bTV, за да потвърди твърденията си.

По думите му идващото оборудване не се консервира и няма гаранция, че в бъдеще няма да има повреди заради неправилно съхранение.

Овчаров допълни, че съхранението на оборудването няма да бъде евтино и призова държавата да намери експерти у нас, които да се погрижат за това. Той напомни и, че преди време е предлагал да намерим начин и евентуално да плащаме оборудването да си стои в Русия, защото там ще се грижат по-добре за него.

Припомняме, че оборудването е част от делото, което загубихме срещу "Атомстройекспорт" - на стойност 620 млн. евро.

"С "Белене" дълго време вървим в грешната посока. Въпросът е каква е позицията на българската държава, няма построена АЕЦ без такава позиция. Глупави и наивни са приказки на държавата, че някой ще дойде и ще построи централата. Държава носи отговорност за построяването, за щета на трета страна, за радиоактивните отпадъци", каза още Овчаров.

Припомняме, че в момента Овчаров има обвинения за умишлена безстопанственост за Мини "Бобов дол" - за отдаването им на концесия на Христо Ковачки, както и за "Белене" - за нанесени щети от 193 млн. евро, защото като министър е допуснал сключване на споразумение между НЕК и "Атомстройекспорт", преди да е избран инвеститор по проекта "Белене".

Помолен да коментира казуса "Емко" Овчаров заяви, че този случай и т.нар. "Кумгейт" са много пряко свързани теми, защото "това е моделът на управление ГЕРБ или Борисов. Той прави каквото си поиска в държавата. Защото проблемът на "Емко" възникна, когато Гебрев реши, че ще става собственик на "Дунарит". Това всичко се случва със знанието и указанието на министър-председателя. Бойко Борисов прави каквото си иска и никой не му се бърка, Делян Добрев прави каквото си иска в Хасково и никой не може да му се бърка. ГЕРБ управляват вече толкова време, че решиха, че всички те са началници, а ние сме глупаци. Въпросът е по какъв начин държавата осребрява активите на КТБ, до момента го прави по най-лошия начин. Ще се освободим от тези модели, когато ГЕРБ и Бойко Борисов бъдат свалени от власт."

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички