Обвиненията по случая АЕЦ "Белене" - легитимни или просто предизборни?


Обвиненията по случая АЕЦ "Белене" - легитимни или просто предизборни?
Снимка: БГНЕС

3733

На 14 октомври Софийска градска прокуратура привлече като обвиняеми двама изпълнителни директори на „Национална електрическа компания“ ЕАД за сключване на неизгодна сделка, от която впоследствие е произлязла щета в размер на 77 млн. евро. Обвиненията са насочени срещу Любомир Велков и Мардик Папзян, които на 28.11.2007 г. съзнателно са одобрили сделка – „Рамков договор за доставка на оборудване от количеството, намиращо се в АЕЦ „Белене“, България“ на стойност 205 млн. евро с президента на Затворено акционерно дружество „Атомеккспорт“, Москва, Руска Федерация.

Това събитие обаче не остана изолирано и повлече и други действия в тази посока. На следващия ден трима бивши „червени“ министри се простиха с постовете си в три енергийни компании. Това бяха Румен Овчаров („Лукойл Нефтохим Бургас“ АД), Петър Димитров (ДАП „РАО“) и Асен Гагаузов („Ай Си Джи Би“ АД), чието освобождаване от длъжност дойде като следствие от поставяне под въпрос доверието на държавата в тях.

Бившия министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров също отнесе обвинение за "Белене", а прокуратурата официално заяви, че то няма да е последното такова.

Различни са коментарите на всички замесени в случая. Според Румен Овчаров „това е част от поредицата гафове на Бойко Борисов и ГЕРБ, които правят в навечерието на изборите“. По думите му е тъжно, че премиерът въвлича прокуратурата в своята предизборна кампания, което само доказва нейната политическа зависимост.

Депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров пък смята, че всички тези обвинения идват с много голямо закъснение. Според него няма яснота кой носи отговорност за поръчката на двата реактора за площадка, защото НЕК няма да го поръча, ако някой не ѝ нареди.

На коментарите относно въвличане на случая „Белене“ в нечии предизборни кампании, председателят на Комисията енергетика в НС Делян Добрев отговори, че е абсурдно да се смята, че по време на предизборни кампании държавното обвинение и институциите ще спрат да си вършат работата. С това изказване той аргументира обвиненията, че в предизборния месец бяха уволнени трима бивши министри от кабинета на Тройната коалиция.

А вие смятате ли, че обвиненията по случая „Белене“ са свързани с предизборната кампания или са напълно легитимни? Споделете с нас в секцията за коментари.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички