Пак чакане ще има ли по-скъп ток - поне до 30-ти юни


Пак чакане ще има ли по-скъп ток - поне до 30-ти юни
Снимка: БГНЕС

2656

Очакваше се днес да стане ясно ще се удължи ли срокът за влизане в сила на новите цени на тока. Това обаче ще се разбере на 30 юни, вторник.

Като причина за отлагането на окончателното решение дали ще се отложи с един месец поскъпването на тока председателят на КЕВР Иван Иванов изтъкна, че поправката, приета вчера от Народното събрание в Закона за енергетиката, която позволява отлагане с месец на това решение, все още не публикувана в "Държавен вестник". В поправените текстове депутатите записаха, че законът в променения му вид влиза в сила от 30 юни.

"Ако Комисията излезе с решение днес, то ще бъде с нищожно значение от правна гледна точка", обясни Иванов.

"В лично качество заявявам, че към мен като председател на КЕВР бяха отправени нападки. Нека да кажа ясно, че никой не може ме отклони от пътя, който съм поел за защита на българската енергетика и потребители, и на националния ни интерес като обществен интерес на Република България", категоричен бе Иванов. Той алармира, че в "разгорещения обществен дебат за състоянието и бъдещето на българската електроенергетика" и мерките, които се предприемат и трябва да бъдат предприети за оздравяването й, са се появили изказвания на някои от участници в дебата, в които, според Иванов, се отправят абсолютно неоснователни обвинения към КЕВР. "Ще проследим всяко от направените публични изявления и след анализ при необходимост и основание за това ще отнесем въпроса към упълномощените органи на страната", заплаши той, предаде БГНЕС.

"Максималният срок, в който можем да получим информация, която да ни позволи да открием допълнителни резерви за намаляването на тока за бизнеса и домакинствата, е не по-късно от 12 до 15 юли. Имам информация, че Министерството на енергетиката работи в тази посока", съобщи председателят на КЕВР.

Коментарът на Бойко Борисов

Не виждам никакво основание, защото самите работодателски организации бяха при мен, видяха моите аргументи, както и че правим всичко необходимо, за да изчистим енергийната система от това, което е в повече – харчове, течове и съответно да направим така, че да не се вдига не само за потребителите и за самата индустрия – да не намалим нейната конкурентоспособност. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти след заседание на Европейския съвет в Брюксел, предаде Агенция "Фокус".

"Само вчера сме изпратили с Томислав Дончев над 330 договора за ВЕИ-та, направени по програмите за селските райони, което означава, че те с държавни пари и европейски пари, които са заявили, че са техни, са правили такива паркове. Би могло регулаторът със стара дата да им събере парите, които са получили и съответно дори да наложи най-тежките санкции, но да изчакаме – това е работа на регулатора, не искам да им се меся", коментира Борисов.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички