Петкова: Капацитетът на Чирен се разширява до 1 млрд.куб.м


Петкова: Капацитетът на Чирен се разширява до 1 млрд.куб.м
Снимка: МЕ

2790

Стартът на новия експлоатационен сондаж в Чирен е изключително важен за енергийната сигурност на страната. Чакаме този старт отдавна и виждате, че нещата се случват. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти след официалната церемония по прокарването на нов експлоатационен сондаж Е-72, с който бе дадено началото на процеса по модернизация на подземното газово хранилище в Чирен, предаде "Фокус".

Петкова заяви, че до края на месец януари трябва да е готов сондажът Е-72, след което конструкцията ще бъде пренесена там, където ще бъде сондаж Е-73.

„След което следва процедура, с която да пристъпим към втория проект, който е свързан с разширяване на капацитета на газохранилището. Трябва да преминем през определени дейности, които трябва да бъдат извършвани. Сред тях са извършването на 3D сеизмика”, обясни тя. Министърът заяви, че „Булгартрансгаз” кандидатства за получаване на средства от Европейската комисия в размер на 3 900 000 евро, а процедурата по 3 D сеизмиката е 7,8 млн. евро. „Трябва да са налице 10 експлоатационни сондажа, за да можем да говорим за увеличаване на капацитета на подземното газово хранилище от 550 млн. куб. м на 1 млрд. куб. м”, допълни тя.

„Надяваме се и ще положим усилия този процес да се случи максимално бързо. Ще дадем всичко от себе си да се случи в рамките на мандата на това правителство”, заяви още Петкова.

По думите ѝ хранилището в Чирен е основна предпоставка за изграждане на газоразпределителен център в България.

На въпрос нуждае ли се страната ни от още газохранилища, тя отговори, че на този етап това хранилище, с което България разполага, задоволява потребностите ни.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички