Петкова: Проверяваме енергийните дружества с превантивна цел


Петкова: Проверяваме енергийните дружества с превантивна цел
Снимка: Министерство на енергетиката

2217

За трета поредна година започваме проверки в енергийните дружества с превантивна цел – да се уверим, че енергийната система на страната ще издържи през зимния сезон. Въпреки тежките условия миналата зима, успяхме да се справим. Благодарение на рехабилитацията и модернизацията българската енергийна система работи надеждно. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова.

Тя даде начало на проверките за готовността на трите електроразпределителни дружества и „Електроенергийния системен оператор“ ЕАД за предстоящия зимен сезон от град Перник.

Обект на проверката са техническото състояние и експлоатацията на енергийните обекти, материалните бази, както и техническото обезпечение на аварийните екипи. На територията на общината от началото на тази година са инвестирани близо 2 млн. лв. в изграждане и реконструкция на съоръжения средно и ниско напрежение, почистени са просеките около енергийните обекти, съобщиха от МЕ.

В района на град Радомир енергийният министър инспектира модернизираната подстанция на „ЕСО“ ЕАД „Червена могила“. Обектът е част от стратегическата инфраструктура на страната. На територията на подстанцията функционира международният електропровод 400 kV, който осигурява връзка с електроенергийната система на Република Македония.

Министърът обяви, че от средата на месец октомври предстои да се извършат проверки и на всички енергийни предприятия, които имат ангажимент да осигурят така наречения студен резерв. „Лично ще проверя и запасите от въглища“, почерта още тя.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички