Петкова: Създаваме график за преговорите с 9 банки за заема за БЕХ


Петкова: Създаваме график за преговорите с 9 банки за заема за БЕХ
Снимка: БГНЕС

2872

В момента се съставя графикът за преговорите с 9-те банки, заявили готовност да осигурят заем за БЕХ. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти.

„Имаше открита процедура за избор на банка или банки, които да осигурят ресурса, който БЕХ търси, за да може да се разплати с двете американски централи. При тази открита процедура банките поставиха условие за предоставяне на държавна гаранция, нещо, което изрично бе посочено в документацията, че няма как да бъде предоставено. Това наложи процедурата да бъде прекратена, тъй като на практика офертите не отговаряха на изискванията на възложителя“, припомни Петкова, цитирана от "Фокус".

„След това правилата предвиждат стартиране на нова процедура на пряко договаряне с банките, които топ 25 на банките в света. БЕХ отправи покана за преговори към тези банки и до този момент са потвърдени 9 заявления от банките за пряко договаряне и в момента се договаря графикът, по който ще вървят преговорите с всяка една от тях“, обясни тя.

„Много се надявам процедурата да бъде наистина успешна и да бъде осигурен този ресурс, който да даде възможност да се отпуши по някакъв начин системата и да влезе един свеж ресурс, защото от тези 950 милиона 325 милиона веднага ще отидат в българските мини, тъй като двете централи дължат на мините общо 325 милиона лева. Това е жизнено важно за тях“, посочи енергийният министър.

„Водихме разговори с двете централи, като с “ЕЙ И ЕС Гълъбово” сме постигнали договореност, че срокът ще бъде удължен до 26 февруари 2016 година, а с „Контур Глобал“ също текат разговори за удължаване на този срок, така че се надявам наистина да го удължим и да се справим в рамките му“, каза още тя.

По думите ѝ от 9-те банки се очакват конкретни оферти след конкретните преговори с всяка една от тях. Темата за държавна гаранция с тях е изяснена окончателно, по отношение на лихвите се водят преговори от БЕХ, надявам се те да приключат успешно. Сумата остава същата – 650 милиона евро.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички