Половината задължения на топлофикациите за газ се падат на Топлофикация - София


Половината задължения на топлофикациите за газ се падат на Топлофикация - София
Снимка:

3064

С 229 млн. лв. задължения за природен газ е приключил отоплителният сезон за пет от топлофикациите у нас. Това показват данните на "Булгаргаз" към края на април, пише "Монитор".

Най-големият дълг се пада на най-голямата топлофикация - столичната. По данните на държавния газов доставчик към 30 април тя му дължи 146,8 млн. лв. В сравнение с края на миналата година "Топлофикация - София" все пак е успяла да погаси 51-52 млн. лв. Въпреки това новите задължения на общинската топлофикация никак не са малки, особено предвид факта, че в началото на миналата година "Булгаргаз" продаде други нейни борчове за газ на БЕХ. Те възлизаха на 128 млн. лв.

Втора по задължения към "Булгаргаз" с малко над 47 млн. лв. е плевенската топлофикация, която само за четири месеца след края на 2014 г. е натрупала нов борч от над 20 млн. лв. "Топлофикация Бургас" дължи за синьо гориво 22,3 млн. лв. при 15,8 млн. лв. към края на миналата година. За първите четири месеца врачанското дружество е натрупало нови над 3 млн. лв. и вече има да дава за газ 11,8 млн. лв.

С най-нисък борч русенската топлофикация - 999 хил. лв. Към края на миналата година обаче тя не е дължала пари на "Булгаргаз". Тези четири топлофикации се свързват с бизнесмена Христо Ковачки. От дружествата нееднократно са обяснявали неплащането си за синьо гориво с това, че НЕК от своя страна не им плаща за произведения от тях ток от когенерационните мощности.

Топлофикациите са основните клиенти на "Булгаргаз". Според данните на газовата компания за миналата година клиентите от сектор "Енергетика" са консумирали 941 млн. куб. метра газ, като спрямо предходната година това е намаление с близо 4 на сто. При втория по обеми консуматор - химическата промишленост се регистрира увеличение на закупените количества с 5,56% до 722 млн. кубични метра. По-съществен ръст на потреблението има в потреблението на металургията (16%) и стъкларската промишленост (над 13%). Там обаче обемите са доста ниски. За металургията става въпрос за годишна консумация от едва 75 млн. куб. м, а за стъкларската индустрия - 195 млн. куб. м. За цялата 2014-а "Булгаргаз" е продала 2,5 млн. куб. метра синьо гориво, което на годишна база е намаление с 1,45%. От тях под 4 на сто са дошли от местен добив на газ, който в сравнение с предходната година е паднал почти наполовина. Над 90% от газ, както е известно, идва от Русия.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички