Потреблението на ток у нас се увеличи с 20% заради ниските температури


Потреблението на ток у нас се увеличи с 20% заради ниските температури
Снимка:

2649

Поради падането на температурите потреблението на ток е скочило с 20% в сравнение с предишните седмици, когато беше по-топло.

Очаква се днес да използваме 145 милиона киловатчаса, което ще е най-високото потребление за януари, но е доста под рекордите от предишните години. Въпреки това се използват част от резервните мощности за покриване на потреблението, каза Митю Христозов от Централното диспечерско управление пред националното радио.

"Очакваме такова да бъде потреблението. Очаквани са и върховите товари, имаме нулева аварийност. Всички производствени мощности, които са планирани да работят, са в работа. От аварийния резерв използваме само блока в "Марица-З", Димитровград, т.е около 100 мегавата. Около 15 % от разполагаемия резерв е активиран да работи, а останалият просто чака, евентуално необходимост от пускане", заяви експертът.

Христозов обясни и каква е ситуацията при термичните централи, където при много ниски температури обикновено се получават проблеми с въглищата. "Надяваме се, че са взети съответните мерки. Надяваме се, че ритмичността на подаване на въглища няма да бъде нарушено, защото наистина работим в екстремна ситуация в момента. Комплексът "Марица-изток" е натоварен сто процента, абсолютно всичко работи на пълен товар. Не би трябвало да има някакви проблеми", заяви той.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички