Правителството разчита на залежите в Черно море, за да намалим вноса на газ


Правителството разчита на залежите в Черно море, за да намалим вноса на газ
Снимка: БГНЕС

6904

България трябваше много отдавна да започне собствено дълбоководно проучване на водите на Черно море, а не да дава по 5-6 млрд. долара годишно за нефт и газ. Това каза министър-председател Бойко Борисов по време на представянето на кораб Noble Globetrotter II, който ще извърши първия проучвателен сондаж в блок „Хан Аспарух“.

"Тези пари могат да се използват за други цели. Да погледнем една съседна Румъния, която има внос под 10%, а останалото количество е собствен добив на нефт и газ”, каза още Борисов. По думите му, правителството има ясна политика в енергийния сектор, предаде "Фокус".

Премиерът заяви, че проектът за дълбоководно проучване на водите на Черно море бил спрян, след като първото оглавявано от него правителство бе свалено от власт.

Сондажният кораб, който ще прави проучвания за нефт и газ в Черно море, ще отплава до дни от Бургас към Варна. Проучванията ще започнат в началото на май, обяви управителят на фирмата, която ще изследва терена - Ксавие Фожрас, информира БНР.

"Първоначалните геоложки проучвания във връзка с блок "Хан Аспарух" и във връзка с блок "Силистар" са много оптимистични. Когато бъде направен този първи сондаж, ще видим какви ще бъдат резултатите от него", каза енергийният министър Теменужка Петкова.

Резултатите от сондажа трябва да бъдат готови до четири месеца, в зависимост от метеорологичните условия, каза още Петкова. Българското правителство разчита, че залежите ще бъдат достатъчни, за да се намали съществено необходимостта от внос на природен газ.

Пред националното радио преподавателят в Минно-геоложкия университет доц. Щерю Льомов обясни, че сондажът е с проектна дълбочина над 4 000 метра и място за притеснение от гледна точка на екологията няма. Съоръженията са изключително високотехнологични, така че само много груба човешка грешка би довела до проблеми, коментира Льомов.

Ако се направи аналогия с румънския опит в сондажни зони в Черно море и планирания там начален добив за 2020 година, можем да очакваме у нас това да се случи около 2024 година, посочи още преподавателят. Според него, освен цените на горивата, върху процедурите по подобни сондажи и момента за тяхното започване влияе и световната политическа конюнктура.

Потенциалът на Черно море нараства, а цените на местния добив също са зависими от световната конюнктура, посочи още Щерю Льомов.

В находището в Галата държавата е пропуснала възможността да се превърне в разпределителен център за района. Там нещата са към своя край по отношение на добива, но държавата ще трябва да се пребори за своите интереси по отношение на концесията за съхранение, отбеляза още Льомов.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички