Председателят на КЕВР очаква скоро цената на газа да бъде намалена


Председателят на КЕВР очаква скоро цената на газа да бъде намалена
Снимка: БГНЕС

1845

Независимост във вземането на решения, да взема справедливи решения и да спазва законите – заради това председателят на КЕВР Иван Иванов обясни, че ще има поскъпване между 18 и 38% на топлоенергията в България (парно и топла вода).

Иванов посочи това, защото председателят на БСП Корнелия Нинова ги обвинила, че обслужват ГЕРБ. Най-голямото ни достижение е, че през последните две години сме независими, въпреки корпоративен и политически натиск, каза председателят на КЕВР. За него думите на Нинова и на Мая Манолова са рушене на авторитета на комисията.

БУРНО ЗАСЕДАНИЕ НА КЕВР: КОКА-КОЛАТА СТАНА ПО-ЧИСТА И ПО-ЕВТИНА ОТ ВОДАТА (ВИДЕО)

Иван Иванов каза и, че Мая Манолова не е компетентна по въпросите на енергетиката и си е взела „пишман-експерти”, за да пита защо цената на парното става сега такава, каквато е била през 2014 година, когато природният газ е бил с 60% по-скъп. Според председателя на КЕВР по политически поръчки цената на парното е държана ниска над две години, като топлоотоплението на големите градове, най-вече София, е плащано от хората от по-малките населени места (бел. ред. - става въпрос за държавната цена на изкупуване на енергията от високоефективно комбинирано производство). Призивът на Манолова е да нарушим закона, категоричен беше Иван Иванов. Ако бяхме послушали Нинова и Манолова, още през студените месеци на зимата потребителите щяха да плащат по-високи сметки за парно и топла вода. Увеличението сега е в края на отоплителния сезон, когато не се ползва парно, припомни Иван Иванов.

Председателят на КЕВР припомни и, че България е обвързана много с доставките от „Газпром” и че руската компания има споразумение с ОПЕК специално за количествата на международните пазари, в които влиза и газьола. Когато има промяна в търсенето в глобален мащаб, „Газпром” си предявява искането за увеличение на цената, добави той. Според него в момента цената на природния газ изобщо не е толкова висока. Считам, че до началото на отоплителния сезон ще имаме възможност да намалим цената на газа, каза още Иванов.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички