Преговорите за "Южен поток" продължават да текат дори сега


Преговорите за "Южен поток" продължават да текат дори сега
Снимка:

3144

Южен поток към България не е просто мечта, подхранвана ту от Бойко Борисов, ту от Михаил Миков. Преговорите за прокарване на две нови газови тръби от Русия за България по продължават да текат и в момента - паралелно с разговорите за "Турски поток" между Анкара и Москва. Това съобщава Actualno.com, като се позовава на отлично информиран източник, пожелал анонимност.

Основна тема на преговорите е доколко Русия да спази т.нар. Трети либерализационен пакет на ЕС относно енергетиката. Официално той стана причина за сегашното спиране на "Южен поток". Сега става въпрос за едно конкретно условие по пакета – достъп на трети страни до тръбата. Другото ключово условие на еврозаконодателството е да няма мажоритарен собственик на тръбата, но в случая би имало проектна компания, а там собствеността поне официално, на хартия, е 50/50.

Голямата игра

Защо Русия не се отказва от „Южен поток” под някаква форма и защо информацията за всъщност никога не спрелите преговори излиза сега, предвид скорошните остри реплики между Сергей Лавров и Бойко Борисов? Дали обясненията за „спрените руски енергийни проекти” в България не са просто димна завеса? Отговорът може би се крие в две газови находища в Средиземно море. Първото е „Левиатан” (предварителни оценки за 450 млрд. куб. метра газ), което се намира в Средиземно море на границата до Израел и Сирия и е част от голямата международна тема „Сирия”. През ноември предстои визита на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Израел. На 70-тото Общо събрание на ООН в Ню Йорк един от хората, с които Ципрас се срещна, беше израелският премиер Бенямин Нетаняху. Сега със сигурност газовата тема ще един от основните въпроси, които ще бъдат обсъждани между двамата. Скоро предстои среща и между Ципрас и Джон Кери, на която ще се обсъждат темата за терминали за втечнен газ по гръцките острови.

Освен това пак през ноември египетският президент Абдел Фатах Сиси ще посети Атина. На 30 август тази година, до бреговете на Египет беше открито газовото находище „Зохр”. То е известно като „Дарът на фараона за Южна Европа” и има капацитет от 850 млрд. куб. метра или около 5,5 млрд. барела. Едва ли Сиси и Ципрас ще подминат темата за „Зохр”.

Евентуалните бъдещи доставки на газ за Европа няма как да не минат през Кипър и Гърция, като най-вероятно ще бъде използван Трансадриатическият газопровод (ТАП). България не можа да влезе в ТАП, но предвид готвения от край време интерконектор с Гърция не се знае дали Борисов няма да намери общ език с Ципрас – или може би във виждането на Москва за нещата.

Отделна тема е, че напоследък между Турция и Русия отношенията охладняха - заради Сирия. Това оказва негативно влияние и на официалните изявления за бъдещето на „Турски поток”. Шефът на „Газпром” Алексей Милер вече обяви, че обемът на бъдещия поток ще е два пъти по-малък от първоначално оповестения – 32 млрд. куб. метра, а не 63 млрд. и че ще има най-много две линии *тръби).

Подробности за цената на проекта прочетете в Actualno.com.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички