Приходите на софийската "Топлофикация" от ток ще отиват в "Булгаргаз"


Приходите на софийската "Топлофикация" от ток ще отиват в "Булгаргаз"
Снимка: БГНЕС

1969

Приходите на "Топлофикация София" от производството на ток ще служат за покриване на задълженията на дружеството към "Булгаргаз". Това стана ясно от съобщение на Министерството на енергетиката, където е проведена среща заради големите дългове на столичната топлофикация към държавния газов доставчик.

"Във връзка с натрупани задължения на „Топлофикация София“ АД към „Булгаргаз“ ЕАД в Министерството на енергетиката бе проведена среща с представители на двете дружества, Столична община и Столичен общински съвет. По думите на енергийния министър Теменужка Петкова както "Булгаргаз" като доставчик на природен газ, така и "Топлофикация София" имат специфични задължения към обществото. Софийската топлофикация е най-големият клиент на "Булгаргаз" – с около 35% от общата консумация на природен газ в страната.

По време на срещата страните постигнаха съгласие текущите вземания на „Топлофикация София“ ЕАД от продажбата на високоефективна електроенергия да постъпват директно в „Булгаргаз“ ЕАД. По този начин ще бъдат покрити част от задълженията и ще се постигне устойчивост на плащанията", съобщиха от МЕ.

Задълженията на "Топлофикация София" за 2017 г. са над 760 млн. лева. Най-много пари - 500 млн. лв., "Топлофикация София" дължи на Българския енергиен холдинг. Те обаче са разсрочени за 20 години. На "Булгаргаз" компанията дължи над 112 млн. лв.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички